Od 7. oktobra, kada je počeo genocid u Gazi, TRT World je snimio dokumentarac koji naglašava jednako mračnu i tihu drugu frontu ovog zločina. “Cijena zemlje” otkriva krađu zemlje od strane izraelskih doseljenika očima i svjedoka i počinitelja.

Dokumentarac je istovremeno emitovan na šest nacionalnih kanala TRT-a prošle sedmice i osvojio je nagradu programskog žirija na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Al Jazeere, koji se održavao u Sarajevu od 13. do 17. septembra.

Sedmi Al Jazeerin Međunarodni festival dokumentarnog filma, jedan od najprestižnijih događaja koji okuplja dokumentarnu industriju, ove je godine bio fokusiran na Palestinu.

S temom "Pravda?", festival je privukao dokumentariste, distributere, predstavnike TV kanala i medijske profesionalce iz cijelog svijeta. "Cijena zemlje", čija je nacionalna premijera bila u istanbulskom kinu Atlas 24. augusta, imala je i međunarodni debi na festivalu u Sarajevu.

Kao jedan od istaknutih filmova festivala, osvojio je nagradu programskog žirija za najbolji dokumentarni film i program i dobio široko priznanje publike i profesionalaca iz cijelog svijeta.

“Cijena zemlje” vraća bolna sjećanja na masakr u Srebrenici, koji su Ujedinjene nacije priznale kao genocid, i razotkriva sistematski genocid koji Izrael provodi u Palestini. Projekcija filma u Bosni, gdje su sjećanja na Srebrenicu još svježa, uspostavlja emotivnu vezu između ova dva genocida.

Od 7. oktobra, kada je počeo genocid u Gazi, TRT World je snimio dokumentarac koji naglašava jednako mračnu i tihu drugu frontu ovog zločina. “Cijena zemlje” otkriva krađu zemlje od strane izraelskih doseljenika očima i svjedoka i počinitelja.

Snimanje dokumentarca počelo je dva mjeseca nakon što je istražni tim TRT Worlda infiltrirao radikalne izraelske grupe na Zapadnoj obali, nakon početka genocida u Gazi 7. oktobra. Dokumentira kako su palestinske zemlje postepeno okupirane uz izraelsku podršku.

Kroz snimke dobivene unutar ispostave gdje se obučava radikalna grupa poznata kao "Omladina na vrhu brda" (Hilltop Youth) - koju izraelski mediji nazivaju izraelskom verzijom ISIS-a - proces je prvi put izložen svijetu.

U ovom dokumentarcu govore počinioci i svjedoci okupacije Intervjui s izraelskim aktivistima, bivšim izraelskim vojnicima, vođama radikalnih doseljenika i članovima izraelskog parlamenta otkrivaju izraelske strategije za raseljavanje Palestinaca i sistematsku krađu zemlje.

Dokumentarac pokazuje kako se osnivaju ilegalna naselja i uništavaju palestinske kuće. Značajni intervjui u filmu uključuju Daniellu Weiss, liderku doseljenika; Zvi Sukkot, bivšeg člana Hilltop Youtha i sadašnjeg parlamentarca; bivšeg izraelskog premijera Ehuda Olmerta; aktivistu advokata Michaela Sfarda; Hagita Ofrana, vođu pokreta Mir sada; i Nadava Weimana, bivšeg snajperistu u izraelskoj vojsci.

Nagrađivano Sveto iskupljenje nastavit će pričati priču o Palestini “Cijena zemlje”, film nagrađen od programskog žirija na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Al Jazeera, hvaljeno je od svoje premijere zbog snažnog pripovijedanja, uvjerljivih dokaza i neustrašivog razotkrivanja nepravdi u regiji.

Proslavljen kao trijumf u istraživačkom novinarstvu, film je pohvaljen od žirija i učesnika festivala zbog upečatljive poruke i uloge u davanju istinskog glasa genocidu u Palestini.

Zamjenik generalnog direktora TRT-a Omer Faruk Tanriverdi također je prisustvovao specijalnoj projekciji filma.

Nakon projekcije, Tanriverdi je rekao: “Projekcijom našeg dokumentarnog filma u Sarajevu, naglasili smo da se pred očima svijeta događa još jedan genocid na ovim prostorima gdje je bol Srebrenice još svježa.

U 53 minuta razotkrili smo 75-godišnju politiku okupacije Izraela i živopisno prikazali brutalnost radikalnih izraelskih doseljenika u Palestini. Ova nagrada nam je značajnija od Emmyja koji smo nedavno dobili jer nam je cilj da kroz naš dokumentarac stvorimo globalnu svijest o genocidu u Palestini.

Kao TRT World, mi smo nepokolebljivo podržavali palestinsku borbu i prije 7. oktobra, a ‘Cijena zemlje’ je rezultat tih napora. Nadamo se da će svi gledati i dijeliti ovo značajno novinarsko postignuće.”

U narednim danima, “Cijena zemlje” će se i dalje prikazivati na raznim međunarodnim platformama, zadržavajući globalnu žižu na genocidu u Palestini. Dokumentarac će također biti emitovan na TRT-ovim međunarodnim kanalima i digitalnim platformama 18. septembra u 20:00 (GMT 17:00).

TRT Balkan