Festival, koji je počeo u četvrtak, sinoć je završio je svoj muzički segment, a u nedelju će biti predstavljen zbornik radova o tamburi i tamburaškoj muzici, čime će se, u Muzeju Tamburica festa, sa svojim naučnim delom, završiti ovogodišnji festiva.     Foto: AA

Orkestar Kverkus iz Đakova, Republika Hrvatska, pobednik je ovogodišnjeg, 16. Svetskog Tamburica festa, u konkurenciji tamburaških orkestara iz šest zemalјa, odlučio stručni žiri predvođen Snežanom Janjušević Jevtić.

U subotu, druge takmičarske večeri festivala, pred mnogobrojnu publiku na centralnom Trgu slobode u Novom Sadu izašli su tamburaški sastavi iz Srbije i regiona, pa su i nagrade otišle u sve republika bivše Jugoslavije.

Tako je jedan nagrada otišla u Bosnu i Hercegovinu, tačnije Hercegovinu - Za umetnički izraz nagrađen je tamburaški sastav Herceg Mostara. Specijalno priznanje za negovanje tradicije dobio je tamburaški ansambl "Tabiet” iz grada Sveti Nikola iz Severne Makedonije, a za najbolјu interpretaciju nagrađen je gradski tamburaški orkestar Plјevlјa iz Crne Gore.

Nagrada za najbolјeg vokalnog solistu otišla je u ruke Adrijane Jele, članice tamburaškog orkestra KUD "Oton Župančić“ iz Artiča u Sloveniji, najbolјi basprimaš je Relјa Jarkovački iz orkestra "Tamburatorijum“ iz Pančeva, a iz pobedničkog orkestra Kverkus dolaze najbolјi primaš Josip Živčić i najbolјi begešara Dušan Čugalј.

Prve takmičarske večeri, u izboru za najlepšu tamburašku pesmu na internacionalnoj "Mondoviziji“ pobedio je Aleksandar Vlahović, predstavnik Srbije sa kompozicijom „Bela vila“. U internacionalnom takmičenju učestvovalo je 15 vokalnih solista i solistkinja iz 11 zemalja.

Pobednicima festivala nagradu je uručio dr Jovan Pejčić, osnivač i direktor Tamburica festa. On je podsetio da je Novi Sad sedište Svetske tamburaške asocijacije, jedinstvenog Muzeja Tamburica festa i festivala "kojim su probijene granice”.

"Jer, u naš grad dolaze umetnici sa svih meridijana, od Australije, SAD, Kanade…Za 16 godina festivala, na „Tamburica festu” je nastupalo više od 2.800 izvođača a sve to pratilo je 2,5 miliona posetilaca iz zemlje i inostranstva, koji su se sa lepim utiscima vratili u svoje države i tamo preneli još lepši glas o Novom Sadu, Vojvodini i Srbiji. To je najveća misija koju radimo”, naglasio je Pejčić.

Festival, koji je počeo u četvrtak, sinoć je završio je svoj muzički segment, a u nedelju će biti predstavljen zbornik radova o tamburi i tamburaškoj muzici, čime će se, u Muzeju Tamburica festa, sa svojim naučnim delom, završiti ovogodišnji festiva.

TRT Balkan / agencije