Nastavnici iz regije veoma često dobijaju prestižna svjetska priznanja a jedno takvo stiglo je i na adresu Banjalučanke.     Foto: TRT Balkan

Svjetski dan učitelja ima za cilj isticanje društvene vrijednosti i utjecaja rada prosvjetnih radnika na razvoj društva u cjelini, stoga se ovaj dan obilježava u više od 100 zemalja u svijetu.

Proglasio ga je UNESCO 1994. godine u spomen na isti datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja.

Nastavnici iz regije veoma često dobijaju prestižna svjetska priznanja a jedno takvo stiglo je i na adresu Banjalučanke.

Odgojno-obrazovna organizacija „AKS Global Education Award“ proglasila je Žanu Butuliju jednim od najboljih učitelja na svijetu.

Ovo priznanje dobila je za osmišljavanje društvene igre koja za cilj ima lakše savladavanje gradiva što, u konačnici, daje i bolje rezultate učenika.

„Mi učitelji smo, kada je u pitanju posao kojim se bavimo, pravi čarobnjaci, a iznimno je lijepo kada neko taj naš rad i prepozna. Bitno je samo odvažiti se i svoj rad i pokazati. Posebno sam ponosna na činjenicu da je na svjetskom nivou prepoznat rad Bosanaca i Hercegovaca“, ističe za TRT Balkan Žana Butulija.

U konkurenciji s njom bili su učitelji iz 120 zemalja svijeta, a ona je jedna od nekolicine koja je i osvojila nagradu za najboljeg učitelja.

Inače, Butulija je i ranije osvajala brojne nagrade pa je tako bila među pet najinovativnijih učitelja u Bosni i Hercegovini, te je i dobitnica Svetosavske nagrade.

Trenutno je zaposlena u Osnovnoj školi „Georgi Stojkov Rakovski“ u Banjoj Luci.

TRT Balkan