Glavnu nagradu stručnog žirija uručio je premijer Kosova Albin Kurti, koji je prisustvovao i otvaranju i zatvarnju festivala.           Foto: AA

Predstava "Jedan je Muhammad Ali" režisera Dine Mustafića, Narodnog pozorišta Sarajevo, proglašena je za najbolju na osmom izdanju Prishtina International Theatre Festival (PITF).

Glavnu nagradu stručnog žirija uručio je premijer Kosova Albin Kurti, koji je prisustvovao i otvaranju i zatvarnju festivala.

Režiser Mustafić nije mogao da prisustvuje dodeli nagrada zbog viznog režima između Kosova i Bosne i Hercegovine. Pročitana je pisana poruka Mustafića, koji je kazao da je sramota da ove dve zemlje još uvek imaju vizni režim, jedine na Zapadnom Balkanu.

Predstava “Bloody Moon”, po tekstu i režiji Ane Đorđević, Crnogorskog narodnog pozorišta, koja je igrana poslednje večeri, osvojila je specijalnu nagradu Organizacionog odbora PITF-a.

Za najboljeg režisera proglašen je Kushtrim Koliqi za kosovsku predstavu “Otac i otac", dok je glavnu glumačku nagradu osvojila glumica Ilire Vinca iz iste predstave.

Medijski žiri je za najbolju predstavu izabrao je predstavu “Otac i otac”. Studentski žiri je nagradu dodelio makedonskoj predstavi "Here, Kitty Kitty”.

U takmičarskoj konkurenciji su još bile predstave iz Hrvatske i Albanije.

Osmo izdanje Prishtina International Theatre Festival “Burbuqe Berisha” na koledžu AAB u Kosovu Polju, kraj Prištine, trajao je od 20. do 26. maja.

TRT Balkan / agencije