Pored B2B sastanaka između kosovskih i turskih preduzeća, tokom ovog foruma će biti organizovana panel diskusija s predstavnicima kosovskih resornih ministarstava.             Foto: AA

Kosovsko-turski ekonomski forum, koji organizuju Privredna komora Kosova i Balkanski centar za strateška istraživanja, otvoren je danas u Prištini s ciljem promovisanja turskih investicija na Kosovu.

Forum je okupio oko 70 kompanija iz Turkiye, a na ceremoniji otvaranja su pored privrednika prisustvovali i ambasador Turkiye na Kosovu Sabri Tunc Angili, zamenica kosovskog premijera Emilija Redžepi, ministar regionalnog razvoja Fikrim Damka, zamenik ministra ekonomije Kosova Getoar Mjeku kao i predstavnici državnih turskih organizacija na Kosovu.

Predsednik Privredne komore Kosova Lulzim Rafuna rekao je da kosovski biznisi nisu samo motor razvoja zemlje, već su i među najtraženijim za saradnju u regionu i šire. Rafuna je zahvalio svim institucijama Republike Turkiye i turskom narodu na saradnji.

"Turske investicije su svrstane u zlatnu trojku investicija na Kosovu, i to u najvažnijim oblastima koje utiču na ekonomski i društveni razvoj naše zemlje, kao što su obrazovanje, zdravstvo, finansije, tekstil, infrastruktura i mnoge druge oblasti", rekao je Rafuna.

Predsednik Balkanskog centra za strateška istraživanja Rifat Sait je kazao da je ovo najvažniji skup ove vrste do sada. On je zatražio podršku Vlade Kosova za omogućavanje saradnje turskih i kosovskih privrednika te je predložio osnivanje ekonomske zone u Prizrenu.

Turski ambasador Angili je u svom govoru rekao da su odnosi Kosova i Turkiye u oblasti trgovine i investicija intenzivni i višedimenzionalni. Podsetio je da je 2019. potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini između dve zemlje. On je naveo podatak da je Turkiye investirala više od 400 miliona eura, što je omogućilo zapošljavanje 10 hiljada ljudi na Kosovu.

"U 2022. obim trgovine između Turkiye i Kosova premašio je 800 miliona eura, a Turkiye je postala najveći trgovinski partner Kosova. Cilj nam je da u 2023. godini premašimo ovih 800 miliona i nadamo se da ćemo dostići obim trgovine od milijardu eura", kazao je ambasador.

Zamenica kosovskog premijera Emilija Redžepi također je izjavila da je namera da se poveća obim trgovinske razmene između Kosova i Turkiye. Kako je rekla, Kosovo je otvoreno za poslovanje i spremno za investicije, dok Turkiye donosi iskustvo, ekspertizu i resurse, koji su ključni za zajedničku ekonomsku budućnost. Navela je da je Kosovo fokusirano na unapređenje sektora tehnologije, infrastrukture i energetike.

"Svi smo svesni izazova s kojima se suočavamo, ali verujemo da su oni prilika za nove investicije i inovacije. Kosovo ima potencijal za razvoj oblasti kao što su IT, obnovljivi izvori energije, poljoprivreda i turizam. Naše partnerstvo s Republikom Turkiye omogućava dobar pristup tehnološkim resursima i tržištima neophodnih za ostvarivanje svih tih ciljeva", kazala je Redžepi.

Pored B2B sastanaka između kosovskih i turskih preduzeća, tokom ovog foruma će biti organizovana panel diskusija s predstavnicima kosovskih resornih ministarstava.

TRT Balkan / agencije