„Čovjek koji nije mogao šutjeti“ postao je time prvi hrvatski filma sa glavnom nagradom na ovom prestižnom svjetskom filmskom festivalu.     Foto: Reuters

Hrvatski kratki film „Čovjek koji nije mogao šutjeti“ redatelja Nebojše Slijepčevića, koji govori o zločinu na željezničkoj stanici u Štrpcima tokom rata u Bosni i Hercegovini, osvojio je "Zlatnu palmu" za najbolji kratki film na 77. filmskom festivalu u Cannesu, javlja Anadolu.

„Čovjek koji nije mogao šutjeti“ postao je time prvi hrvatski filma sa glavnom nagradom na ovom prestižnom svjetskom filmskom festivalu.

U kategoriji za najbolji kratki film za "Zlatnu palmu" takmičilo se s još 10 naslova iz cijelog svijeta, a u užu selekciju odabran je među njih više od 4.200. "Čovjek koji nije mogao šutjeti" je drugi film od osamostaljenja Hrvatske koji se na kanskom festivalu takmičio u glavnom programu.

Scenario za film, zasnovan na istinitom događaju, napisao je redatelj Nebojša Slijepčević.

Uloge u filmu nose Goran Bogdan, Alexis Manenti, Dragan Mićanović, Silvio Mumelaš, Lara Nekić, Priska Ugrina, Dušan Gojić, Nebojša Pop Tasić, Mijo Pavelko, Martin Kuhar, Jakov Zovko i Robert Ugrina.

Radnja filma prati putnički voz koji iz Beograda putuje za Bar 1993. godine. Voz zaustavljaju naoružani pripadnici srpskih paravojnih snaga na maloj stanici u Štrpcima, u Bosni i Hercegovini. Dobivši dojavu da u vozu ima muslimanskih putnika, pronašli su njih 19 i pogubili ubrzo nakon što je voz krenuo. Tome je svjedočilo oko 500 putnika, ali niko im se nije usudio suprotstaviti, osim jednog čovjeka: penzionisanog oficira Tome Buzova koji je putovao u posjet sinu.

Zločin u Štrpcima

Pripadnici VRS-a su 27. februara 1993. godine oteli i ubili 19 državljana SR Jugoslavije i jedno NN lice. Od državljana SRJ, njih 18 su bili Bošnjaci, a jedan je bio Hrvat, svi su živjeli u Srbiji i Crnoj Gori - u Beogradu, Prijepolju, Bijelom Polju i Podgorici.

Žrtve ovog zločina su Esad Kapetanović, Iljaz Ličin, Fehim Bakija, Šećo Softić, Rifat Husović, Halil Zupčević, Senad Đečević, Jusuf Rastoder, Ismet Babačić, Tomo Buzov, Adem Alomerović, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Džafer Topuzović, Rasim Ćorić, Fikret Memović, Fevzija Zeković, Nijazim Kajević, Zvjezdan Zuličić i jedna nepoznata osoba. Najstarija žrtva imala je 59, a najmlađa 16 godina.

Do sada su pronađeni posmrtni ostaci samo četiri žrtve. Telo Halila Zupčevića pronađeno je krajem 2009. godine na obali jezera Perućac, a posmrtni ostaci Rasima Ćorića, Jusufa Rastodera i Iljaza Ličine nađeni su u istom jezeru 2010. godine. Za ostalim ubijenima i dalje se traga.

Za zločin u Štrpcima pred sudovima u regionu pravnosnažno je osuđeno deset osoba. Apelacioni sud u Beogradu je 30. novembra 2023. godine doneo rešenje kojim je ukinuo prvostepenu presudu za zločin u Štrpcima i predmet vratio na ponovno postupanje. Prethodno su prvostepenom presudom pripadnici jedinice "Osvetnici" Gojko Lukić, Duško Vasiljević i Jovan Lipovac osuđeni su po deset godina zatvora, a Dragana Đekić na pet godina zatvora. Optuženi Ljubiša Vasiljević je preminuo tokom trajanja postupka. Postupak je u januaru počeo iznova, a optuženi Jovan Lipovac preminuo je u februaru 2024.

TRT Balkan / agencije