Neprihvatljivo je da civili nemaju sigurno mjesto na koje mogu otići u Gazi, a adekvatna humanitarna intervencija trenutno nije moguća zbog vojne opsade.            Foto: AA

Predsjednica Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) Mirjana Špoljarić rekla je da je "neprihvatljivo da civili nemaju sigurno mjesto na koje mogu otići u Gazi i da trenutno nije moguće izvršiti adekvatan humanitarni odgovor zbog trenutne vojne opsade".

Navela je da je otišla u Pojas Gaze kako bi unaprijedila napore za ublažavanje razornih humanitarnih posljedica napada na civile koji su u toku.

Istakla je da ljudi u Gazi nevjerovatno pate.

"Neprihvatljivo je da civili nemaju sigurno mjesto na koje mogu otići u Gazi, a adekvatna humanitarna intervencija trenutno nije moguća zbog vojne opsade. Duboko sam zabrinuta zbog teškog položaja civila", kazala je Špoljarić.

Naglasila je da treba omogućiti nesmetan i redovan dotok pomoći u Gazu. Pozvala je na oslobađanje talaca i da se MKCK-u omogući da ih sigurno posjeti.

Ponovila je poziv na zaštitu civila u Pojasu Gaze.

Najmanje 509 Palestinaca je ubijeno, a 1.316 povrijeđeno od petka u izraelskim zračnim napadima, govore podaci Ministarstva zdravstva u Gazi.

Izrael je pokrenuo nemilosrdne zračne i kopnene napade na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra.

Broj poginulih u izraelskim napadima na Pojas Gaze porastao je na 15.523 od početka sukoba 7. oktobra, objavilo je u nedjelju Ministarstvo zdravstva u opkoljenoj palestinskoj enklavi.

Broj ranjenih u istom periodu porastao je na 41.316.

TRT Balkan / agencije