Fočo je osvojio nagradu za montažu zvuka u filmu "Moonage Dream".      Foto: AA

Bosanskohercegovački dizajner zvuka Samir Fočo osvojio je prestižnu nagradu "Emmy" u kategoriji za "Izvanrednu montažu zvuka za dokumentarni ili rijaliti program (jedna ili više kamera) - 2023".

Fočo je osvojio nagradu za montažu zvuka u filmu "Moonage Dream", autora Bretta Morgena, saopćeno je iz televizijske akademije.

"Moonage Daydream" je dokumentarni film o engleskom kantautoru Davidu Bowieu. Film je napisao, režirao, producirao i montirao Brett Morgen.

Fočo je inače radio i muziku za holivudske spektakle "Mission: Impossible - Fallout", "Mission: Impossible - Rogue Nation", "Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2".

Samir Fočo je rođen u Sarajevu. Sarađivao je i s bh. oskarovcem Danisom Tanovićem. Bio je dizajner zvuka i na filmu "Epizoda u životu berača željeza" koji je 2013. godine osvojio Srebrnog medvjeda na Međunarodnom filmskom festivalu Berlinale.

Emmy nagrade su američke nagrade za televizijske produkcije, fokusirane na zabavljačku industriju, te se smatraju televizijskim ekvivalentom nagrada Zlatni globus i Oscar.

TRT Balkan / agencije