Al Jazeera ima historiju opsežnog pokrivanja ratnih zona, posebno, ali ne isključivo na Bliskom istoku, što Izrael teško prihvata.         Foto: TRT World

Pozivajući se na navodne prijetnje nacionalnoj sigurnosti, vlada izraelskog premijera Benjamina Netanyahua zatvorila je Al Jazeeru ranije ovog mjeseca. Optužujući mrežu da je "glasnik Hamasa", izraelske vlasti su zatvorile urede novinske kuće u Jerusalemu i zaplijenile opremu. Izraelsko ministarstvo komunikacija objavilo je da je zaustavilo emitiranje Al Jazeere na kablovskom i satelitskom kanalu i blokiralo web-stranice tog medija.

Ova autoritarna akcija, koju su Ujedinjene nacije osudile, ostavit će izraelske građane manje svjesnima situacije u Gazi i povećati međunarodnu izolaciju njihove zemlje.

Gašenje Al Jazeere uklapa se u širi napor izraelske vlade da ograniči slobodu govora i građanske slobode usred ovog rata. Netanyahuova vlada želi da što više Izraelaca živi u eho komori u kojoj se hrane narativima koje podržava država i u suštini nema mjesta za bilo kakve kontranarative.

“Ova ekstremno desničarska izraelska vlada prilično se trudi da pruži jednostranu priču o katastrofi koja se odvija u Palestini – katastrofi neviđenog omjera i genocidnih razmjera koju su same napravile izraelske vlasti”, rekao je dr. Bader al-Saif , docent historije na Kuvajtskom univerzitetu, u intervjuu za TRT World.

“Posjedovanje novinara i mreža koje pružaju alternativne poglede i razotkrivaju skrivene činjenice i zločine potkopava ratnu mašinu izraelske vlade – ratnu mašinu koja koristi medije i (dez)informacije kao jedno od svojih oruđa”, dodao je.

Ova akcija nije nimalo bez presedana, posebno za zemlju u ratu.

“Nije ovo prvi put da su mediji bili ograničeni u ratnoj zoni, i uvijek na strani koja nije željela da se razotkriju njihovi ratni zločini i da se širom svijeta ispolji simpatija prema žrtvama njihovih ratnih zločina”, rekao je za TRT World dr. Nabeel Khoury, bivši zamjenik šef misije američke ambasade u Jemenu.

“Ovo nije prvi put ni za Al Jazeeru, koja je zatvorena, a njeni uredi napadnuti kako u Iraku nakon američke invazije, tako i u Afganistanu. U oba slučaja, Bushova administracija, a konkretno ministar obrane Donald Rumsfeld, novinare Al Jazeere su označili neprijateljima, iako je Centcom i dalje bio domaćin Kataru, vlasniku i finansijeru satelitske stanice”, objasnio je bivši američki diplomata.

Problemi Bushove administracije s Al Jazeerom dostigli su tačku da George W. Bush želi da SAD izvede vojnu akciju protiv Katara. Prema dopisu Downing Streeta o kojem je Daily Mirror izvijestio u novembru 2005, premijer Tony Blair je morao uvjeriti Busha da bi bombardovanje sjedišta Al Jazeere u Dohi bilo nerazumno.

“Al Jazeera ima historiju opsežnog pokrivanja ratnih zona, posebno, ali ne isključivo na Bliskom istoku. U Gazi, ovo je bio gotovo detaljan opis borbi i napada na domove, škole i bolnice Palestinaca. Izvještavanje o izraelskim napadima na civile posebno je narušilo ugled Izraela u zapadnom svijetu i među mladima u SAD-u – čiji je rezultat bio očigledan u istraživanjima javnog mnijenja i na univerzitetskim kampusima”, rekao je dr. Khoury za TRT World.

Dr. Steven Wright, vanredni profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu Hamad Bin Khalifa, vjeruje da je izraelsko zatvaranje Al Jazeere mnogo više od gašenja ove jedne mreže.

"To je jasna poruka svim međunarodnim medijima da izraelska vlada želi kontrolirati narativ i potisnuti svako novinarstvo koje je u suprotnosti s njenom službenom linijom", rekao je za TRT World. “Utišavanje Al Jazeere je način da se zastraše drugi novinari i stvori zastrašujući efekat na štampu.”

Shireen Abu Akleh, dugogodišnju TV dopisnicu Al Jazeere Arabic, ubile su izraelske snage u maju 2022. dok je izvještavala o napadima izraelske vojske na grad Jenin. AFP

Katarska diplomatija i reputacija Al Jazeere

Ove su godine Netanyahu i drugi političari u Izraelu napadali Dohu. Ove izraelske ličnosti, zajedno s mnogim neokonzervativcima u Washingtonu, navode da Katar ne vrši dovoljan pritisak na Hamas da oslobodi taoce otete 7. oktobra zbog vanjskopolitičke agende Dohe koja podržava palestinsku grupu. Ovaj potez protiv Al Jazeere treba dijelom sagledati u ovom kontekstu.

“Vjerujem da je izraelsko zatvaranje Al Jazeere dio proračunate kampanje za potkopavanje uloge Katara kao regionalnog posrednika i cenzuriranja međunarodnog medijskog izvještavanja o ratu u Gazi. Izrael pokušava odvratiti Katar od njegovih diplomatskih napora i ograničiti protok informacija o razornom utjecaju sukoba na ljude”, rekao je dr. Wright.

Neki analitičari ne očekuju da će odluka izraelske vlade da zatvori Al Jazeeru imati značajan utjecaj na diplomatske napore Dohe u odnosu na rat u Gazi, niti na reputaciju Al Jazeere. Naprotiv, popularnost mreže može imati koristi od ovog opresivnog poteza izraelske države.

“Katar je racionalan akter koji je dugo ovladao umijećem posredovanja i ublažavanja sukoba do te mjere da može apsorbirati zatvaranje Al Jazeere u Izraelu i ne povezati ga sa svojim zvjezdanim posredničkim naporima zajedno s Egiptom. Ako ništa drugo, Izrael je svojim potezom pružio Al Jazeeri još veći kredibilitet i besplatan PR”, rekao je dr. Al-Saif za TRT World.

“Ocjenjivanje kanala, osobe, proizvoda to potvrđuje. Čak su i nenamjerno doveli do podrške vezama unutar Zaljeva omogućivši potez bez presedana: Sky News Arabia koji je bio u Abu Dabiju ugostio je osoblje Al Jazeere kako bi razgovarali o zatvaranju. Više ovih pogrešnih koraka Izraela može se smatrati prikrivenim blagoslovom i ići protiv njegovog cilja blokiranja alternativnih pogleda”, objasnio je kuvajtski naučnik.

*Mišljenja izražena u ovom članku su autorova i ne odražavaju nužno uređivačku politiku TRT Balkan.

TRT Balkan