Ovaj kreativni izraz djelo je francuskog umjetnika pod pseudonimom „Ememem“. Njegova „misija“ je putovanje svijetom i vraćanje sjaja napuklim, sivim pločnicima. / Photo: TRT Balkan

Ovaj kreativni izraz djelo je francuskog umjetnika pod pseudonimom „Ememem“. Njegova „misija“ je putovanje svijetom i vraćanje sjaja napuklim, sivim pločnicima.

U septembru je boravio u Beogradu gdje je ostavio svoj umjetnički otisak na više lokacija, dok je prošle godine vratio sjaj ulicama Zagreba i oduševio ljubitelje moderne umjetnosti.

Da bi formalizovao svoj stil i tehniku, Ememem je izmislio termin “flacking”, koji se danas obično koristi da označi ovu novu „umjetnost popravljanja rupa“.

Sam pojam “flacking” dolazi od francuske riječi “flaque” (lokva), simbolizirajući umjetničku praksu popravljanja i vraćanja života oštećenim dijelovima grada.

Emememov rad podsjeća na tradicionalnu japansku tehniku kintsugi, koja slavi oštećenja popravljanjem, naglašavajući ljepotu ožiljaka. Tehnika “flacking” predstavlja intervenciju u urbani prostor, a njezina srž je popunjavanje oštećenih površina raznobojnim komadima keramike, pločica, ili stakla.

Ono što je posebno zanimljivo u njegovom radu je koncept “popravljanja” grada kroz umjetnost. Rupe na cestama i trotoarima, koje često simboliziraju zanemarivanje i propadanje, Ememem pretvara u umjetnička djela, dodajući im tako ljepotu i vrijednost.

Emememovi radovi su poznati po svojoj razigranosti, estetici i sposobnosti da svakodnevne, često zanemarene gradske površine pretvori u male umjetničke galerije na otvorenom. Pored toga, ovaj umjetnik vješto krije svoj identitet jer želi da ga javnost prepoznaje samo po njegovom radu, pa nerijetko svoje radove sprovodi noću,

Ovih mozaika, pored Beograda i Zagreba ima i u Njujorku, Parizu i drugim gradovima svijeta.

TRT Balkan