Radove organizirane obnove od potresa obiteljskih kuća i zgrada trenutno izvodi 71 građevinska tvrtka, navodi među ostalim resorno ministarstvo.     Foto: Reuters Archive

Obnova od potresa u potpunosti je završila na 10.049 privatnih zgrada i kuća, izgrađena je 71 kuća, a 305 ih je izgradnji, stanje je na dan 22. rujna, priopćilo je Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine navodeći i da je u obnovu dosad uloženo 2,05 milijarde eura.

Trenutno je na području zagrebačkog i petrinjskog potresa otvoreno 1.056 gradilišta obnove, u postupku nabave je dodatnih 1.182 lokacija, a uklonjeno je 975 privatnih kuća i zgrada, ističu u petak u priopćenju.

Od ukupno u obnovu uložene 2,05 milijarde eura, 1,003 milijardi eura je iz Fonda solidarnosti, 600 milijuna eura iz državnog proračuna za obnovu javne infrastrukture i 450 milijuna eura za obnovu privatne imovine.

Od početka godine do danas, za obnovu privatnih kuća i zgrada utrošeno je više od 134 milijuna eura (117,8 milijuna eura za obnovu te 16,2 milijuna eura za financiranje zamjenskog smještaja), što je više od 74 posto proračunskih sredstava Ministarstva predviđenih u ovoj godini.

Po modelu samoobnove na zasebne račune građana (247) do sada je isplaćeno 18 milijuna eura, a dodatno je, za voditelje samoobnove isplaćena naknada za koordinaciju samoobnove u ukupnom iznosu od 1,2 milijuna eura.

Radove organizirane obnove od potresa obiteljskih kuća i zgrada trenutno izvodi 71 građevinska tvrtka, navodi među ostalim resorno ministarstvo.

Zbrinjavanje korisnika kontejnera

U skladu s Programom zbrinjavanja korisnika mobilnih stambenih jedinica iz veljače, dosad je zatvoreno devet od 11 kontejnerskih naselja te su zbrinute 404 osobe, a ostale su dvije modularne zgrade u Sisku s 40 stambenih jedinica, koje nisu klasična kontejnerska naselja, čiji korisnici su također u procesu zbrinjavanja te je plan da budu iseljeni do kraja listopada.

Od veljače je uređeno 157 državnih stanova koji se prioritetno koriste za smještaj sugrađana u kontejnerskim naseljima - 32 stana uređeno je i useljeno na području Sisačko-moslavačke županije, a 125 stanova su uredile Državne nekretnine od kojih se najveći broj odnosi na Grad Zagreb te su u njih do sada smještene 22 obitelji.

S ciljem zbrinjavanja stanovništva na potresom pogođenom području, uz obnovu oštećenih zgrada i kuća u tijeku je izgradnja 20 višestambenih zgrada s 305 stanova čija se izgradnja financira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.

U Petrinji i Glini (180 stanova) završetak radova očekuje se tijekom listopada ove godine, a u Gvozdu i Topuskom do kraja ove godine.

Početkom ove godine započeli su radovi i na izgradnji tri zgrade u Glini i jedne u Dvoru, a dovršetak se očekuje tijekom 2024. godine. Oni korisnici koji će svoj trajni smještaj imati u ovim zgradama trenutno koriste model financiranja najamnine u zamjenskom smještaju.

Dodatno, na području Sisačko-moslavačke županije sredstvima državnog proračuna graditi će se još 36 višestambenih zgrada s gotovo 700 stanova za koje je u tijeku priprema dokumentacije potrebne za pokretanje izgradnje, a u postupku nabave za izvođače je prvih šest zgrada na području Grada Siska (lokacija Caprag).

U gradnji je i 166 montažnih kuća - 57 u Petrinji, 74 u Glini i 35 u Sisku u koje će se također smještati korisnici koji čekaju obnovu svojih domova.

HINA