Projekti su pripremljeni u bliskoj suradnji s partnerima sa Zapadnog Balkana i međunarodnim financijskim institucijama.    Foto: Reuters Archive

Europska komisija najavila je u četvrtak novi paket ulaganja u vrijednosti od 680 miliona eura za podršku pet vodećih ulaganja u željeznički saobraćaj i obnovljivu energiju na Zapadnom Balkanu.

Riječ je o šestom financijskom paketu u okviru Ekonomskog i investicijskog plana Europske unije za Zapadni Balkan, kojim bi se trebalo mobilizirati 16,6 milijardi eura ulaganja.

Projekti su pripremljeni u bliskoj suradnji s partnerima sa Zapadnog Balkana i međunarodnim financijskim institucijama.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je kako je u svijetu koji postaje sve razjedinjeniji potrebna još snažnija i složnija zajednica vrijednosti.

"Proširenje je ključno kako bi se to postiglo. Iako nastavljamo surađivati na pristupanju, moramo poduzeti odlučne mjere kako bismo Zapadni Balkan približili našem gospodarstvu. Uz netom odobrene projekte vrijedne 680 milijuna eura unapređenjem prometnih veza i iskorištavanjem energije iz obnovljivih izvora ubrzavamo zajednički put prema zelenoj i bolje povezanoj budućnosti. Zajedno postavljamo temelje održivog rasta i veće integracije, pokazujući još jednom našu veliku predanost blagostanju regije i njezinom putu prema članstvu u EU-u", poručila je Von der Leyen.

Operativni odbor Okvira za ulaganja na Zapadnom Balkanu (WBIF) 8. decembra je potvrdio paket ulaganja vrijedan 680 miliona eura, koji uključuje 253,2 miliona eura bespovratnih sredstava EU-a iz Instrumenta predpristupne pomoći (IPA III), povoljne zajmove međunarodnih financijskih institucija i doprinose sa Zapadnog Balkana.

Pet novih odobrenih projekata obuhvataju održivi promet, obnovu željezničke pruge koridora VIII u Albaniji i obnova željezničke pruge Bar – Vrbnica u Crnoj Gori. Tim će se projektima pridonijeti unapređenju željezničkog prometa na Zapadnom Balkanu u skladu sa standardima TEN-T-a i osigurati integracija sa željezničkom mrežom EU-a.

Osim toga obuhvata i sektor čiste energije, izgradnju dvije vjetroelektrane u Bosni i Hercegovini i uvođenje solarne fotonaponske elektrane u Albaniji. Tim se projektima podržava prelaz na niskougljičnu ekonomiju i potiče održivi razvoj u regiji.

U okviru strategije “Global Gateway“ cilj je Ekonomskog i investicijskog plana za Zapadni Balkan potaknuti dugoročni oporavak, ubrzati zelenu i digitalnu tranziciju te poticati regionalnu suradnju i konvergenciju s EU-om. Planom koji je Europska komisija donijela u oktobru 2020. godine mobilizirat će se ulaganja u iznosu do 30 milijardi eura, uključujući 9 milijardi eura bespovratnih sredstava EU-a. Na temelju tog novog paketa ulaganja EU bi trebalo mobilizirati 16,6 milijardi eura ulaganja, uključujući 4,5 milijardi eura bespovratnih sredstava EU-a. To uključuje financiranje 59 vodećih ulaganja EIP-a koja se podupiru u okviru WBIF-a.

Okvir za ulaganja na Zapadnom Balkanu (WBIF) zajednička je financijska platforma Europske komisije, financijskih organizacija, država članica EU-a i Norveške čiji je cilj jačanje saradnje u ulaganjima javnog i privatnog sektora radi poticanja socioekonomskog razvoja regije kako bi se pridonijelo europskoj integraciji Zapadnog Balkana. WBIF je glavni financijski instrument za provedbu ambicioznog Ekonomskog i investicijskog plana EU-a za Zapadni Balkan.

TRT Balkan / agencije