U akciji slaganja božićnog drveta od kartonskih kutija i prikupljenih iznošenih dječjih cipela u središtu Zagreba pod nazivom “I djecu? I djecu također?” sudjelovalo je nekoliko desetaka aktivista.             Foto: AA

Aktivisti Blok kolektiva i Inicijative za slobodnu Palestinu u podnožju stuba prema tržnici Dolac na Trgu bana Jelačića od prikupljenih iznošenih dječjih cipelica napravili su “memorijal” kako bi pozvali na prestanak rata u pojasu Gaze te upozorili na velika stradanja palestinske djece.

U akciji slaganja božićnog drveta od kartonskih kutija i prikupljenih iznošenih dječjih cipela u središtu Zagreba pod nazivom “I djecu? I djecu također?” sudjelovalo je nekoliko desetaka aktivista koji su razvili transparent “Ne mogu nas sve pobiti - love & rage”.

U Gazi i okupiranoj Zapadnoj obali od početka izraelskih napada 7. listopada do danas ubijeno je oko 22.000 ljudi, od toga jedna trećina djece, upozorili su aktivisti, kao i da te brojke iz dana u dan rastu, pretvarajući Gazu u masovnu grobnicu.

“Ne biraju se mete i vojni ciljevi, ubijaju se starci, žene, bolesne, bombardiraju bolnice, kola hitne pomoći i rodilišta. Ubijaju djecu, čak i bebe stare nekoliko sati. Dižemo svoj glas protiv bezumlja rata, za mir i slobodnu Palestinu, tražimo hitnu obustavu vatre”, poručila je aktivistica Ivana Hanaček.

U akciji se okupljenima obratila i Amina Nanić, koja je kao četverogodišnja djevojčica postala izbjeglica iz Dervente u BiH.

“Uspoređujući stanje moje obitelji tada i stanje Palestinaca danas, vidim da sam imala kraljevsko izbjeglištvo u Primorju. Kao bosanska izbjeglica u Hrvatskoj nisam građanka drugog reda, ali da sam Palestinka, bila bih”, poručila je Nanić.

Osudila je antisemitizam koji je vladao u Europi u vrijeme Drugog svjetskog rata i s tim povezani holokaust te poručila kako i brojni Židovi upozoravaju kako se holokaustom ne može opravdati ovo što Izrael čini u Gazi, ocijenivši kako je riječ o drugoj nakbi.

Memorijal je participativna akcija doniranja iznošenih dječjih cipelice u kojoj su sudjelovale kulturne institucije i djelatnici, mnogi stanovnici Zagreba i drugih gradova. Nakon performansa, dječje cipele bit će donirane ljudima u potrebi.

Aktivisti su pozvali građane da se od 10 do 14 sati priključe izgradnji privremenog memorijala na Splavnici prilaganjem cipela ili cvijeća.

TRT Balkan / agencije