PALESTINIAN-ISRAEL-CONFLICT-SETTLERS-HEBRON         Foto: Getty Images

Španski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Albares objavio je u ponedjeljak da će Španija uvesti jednostrane sankcije nasilnim jevrejskih doseljenicima sa Zapadne obale nakon što Evropska unija (UN) nije uspjela postići dogovor o toj mjeri u Briselu.

Iako se 26 od 27 država članica EU-a složilo o sankcijama na Vijeću za vanjske poslove, Albares je rekao da je potreban potpuni konsenzus da bi mjera bila usvojena.

Dodao je da je visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell prihvatio prijedlog Španije da evropski blok preispita svoj sporazum o pridruživanju s Izraelom na osnovu mogućeg kršenja humanitarnog prava.

Albares je rekao da je Borrell kazao da će ministri vanjskih poslova država EU-a u martu odlučivati o "političkom okviru" za sljedeće korake u vezi odnosa s Izraelom.

Albares je još naglasio da Španija priprema novi finansijski paket za nastavak podrške Agenciji Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA).

Španija je ranije poslala 3,5 miliona eura UNRWA-i nakon što su mnoge zapadne države blokirale pomoć agenciji UN-a zbog optužbi da su neki od njenih zvaničnika bili uključeni u napad Hamasa na Izrael 7. oktobra.

Albares je istakao da je apelovao da EU traži trajni prekid vatre u Pojasu Gaze, što je, kako je rekao, ključno zbog prijetnje izraelske vojne ekspanzije na gusto naseljeni grad Rafah.

TRT Balkan / agencije