Izraelske snage tokom racije ranile tri osobe, među kojima i dijete

Izraelske snage tokom racije ranile tri osobe, među kojima i dijete

Izraelska vojska izvršila je racije u gradovima na Zapadnoj obali, u Jeninu, Hebronu i Ramallahu.
Prema palestinskoj službenoj agenciji WAFA, izraelske snage izvele su raciju u Jeninu na Zapadnoj obali sa 50 vojnih vozila u pratnji buldožera.      Foto: Reuters

Izraelska vojska je ranila troje Palestinca, među kojima i dijete, i pritvorila tri osobe tokom racija u različitim područjima okupirane Zapadne obale.

Prema palestinskoj službenoj agenciji WAFA, izraelske snage izvele su raciju u Jeninu na Zapadnoj obali sa 50 vojnih vozila u pratnji buldožera.

Izbio je sukob između izraelskih snaga koje su ušle u grad iz ulice Nazareth i Palestinaca koji su se protivili raciji.

Navedeno je da je izviđački avion nadlijetao grad Jenin, snajperisti su bili raspoređeni na krovovima kuća i zgrada, a nestanka struje je bilo u mnogim kvartovima u gradu i u izbjegličkom kampu Jenin.

Nakon racije, buldožeri izraelske vojske uništili su infrastrukturu oko džamije Tawalibe, okruga Zehra i puteve koji vode do kampa.

Izraelske snage poslale su pojačanje oko državne bolnice Al-Amel u gradu Jenin, rasporedile snajperiste oko bolnice, te zaustavili i pretražili kola hitne pomoći.

Izraelske snage su također izvršile raciju u kućama oko izbjegličkog kampa Jenin.

Izraelska vojska je ranila tri osobe, među kojima i dijete, u gradu Beni Naim, istočno od Hebrona. Četrnaestogodišnje dijete i dvije osobe su povrijeđene kada je izraelska vojska otvorila vatru tokom incidenata u oblasti Wadi al-Jawz na ulazu u grad.

Saopćeno je da je stanje 14-godišnjeg djeteta, koje je ranjeno u grudi i šaku, kritično, a povrijeđeni su prebačeni u bolnice u regionu.

Izraelska vojska privela je ženu u selu Deyr Abu Mashal u gradu Ramallahu na Zapadnoj obali.

Tokom racije u gradu Naleyn, zapadno od Ramallaha, izraelske snage su uspostavile vojni kontrolni punkt i otvorile vatru na one koji su se približavali.

Izraelske snage pritvorile su Palestinca Husseina Hasana Nahlu nakon racije i pretresa njegove kuće u izbjegličkom kampu Al-Jelzun, sjeverno od Ramallaha.

Došlo je do sukoba između izraelskih snaga koje su izvršile raciju u gradu Beit Likya, zapadno od Ramallaha, i Palestinaca koji su se usprotivili. Izraelske snage bacile su suzavac i šok bombe na stanovnike koji su se protivili raciji.

TRT Balkan / agencije