Dodaje se da je "potpuno neprihvatljivo" da je Izrael odobrio plan za izgradnju oko 1.800 naselja na 186 hektara zemlje u istočnom Al-Qudsu (Jerusalemu).    Foto: AA Archive

Turkiye je u srijedu osudila izraelsko ilegalno širenje naselja na okupiranim palestinskim teritorijama, nazvavši ga "potpuno neprihvatljivim".

"Snažno osuđujemo širenje ilegalnih naselja na okupiranim palestinskim teritorijama od strane izraelskih vlasti, dok nastavljaju s njihovim varvarskim napadima na civilno stanovništvo u Gazi", navodi se u saopštenju turskog Ministarstva vanjskih poslova.

Dodaje se da je "potpuno neprihvatljivo" da je Izrael odobrio plan za izgradnju oko 1.800 naselja na 186 hektara zemlje u istočnom Al-Qudsu (Jerusalemu).

"Akti terora i nasilja koje su izraelske bezbjednosne snage i doseljenici izveli protiv Palestinaca na Zapadnoj obali, uključujući istočni Al-Quds, konkretni su pokazatelji izraelske strategije iscrpljivanja i zastrašivanja palestinskog naroda i države", navodi se u saopštenju

Iz Ministarstva vanjskih poslova Turkiye dodaju:

"Izraelski ekspanzionistički mentalitet ozbiljno potkopava preduvjete za trajni mir, a ovi postupci su izraelska daljnja kršenja međunarodnog prava."

Broj ubijenih Palestinaca u Pojasu Gaze od početka izraelskih napada 7. oktobra povećan je na 16.248. Među žrtvama je 7.112 djece i 4.885 žena. U izraelskim napadima je i ranjeno više od 43.616 ljudi.

TRT Balkan / agencije