Među državama članicama Evropske unije, Španija je jedna od najkritičnijih prema ponašajnu Izraela u ratu s Hamasom.        Foto: AFP

Španski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Albares izjavio je u četvrtak da Izrael treba napraviti razliku između "terorističkih meta" i civila u Gazi, dodajući da treba poštedjeti bogomolje, bolnice i zgrade UN-a.

"Glas Španije uvijek će biti za zaštitu prava palestinskog civilnog stanovništva u Gazi ", rekao je Albares tokom posjete Maroku.

"Ne možemo imati bogomolje, bolnice, urede Ujedinjenih nacija kao mete", izjavio je on na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim marokanskim kolegom Naserom Bouritom.

Albares je rekao da je Španija osudila napade koje je Hamas pokrenuo na Izrael 7. oktobra i da Izrael ima pravo da se brani, ali "odbrana od tog terorističkog napada mora biti u granicama međunarodnog humanitarnog prava".

Albares je rekao da stanovništvu Gaze "moraju biti zagarantovane najnužnije zalihe: voda, hrana, lijekovi, gorivo".

Ponovio je poziv Španije na međunarodnu mirovnu konferenciju, za koju je rekao da bi trebala dovesti do stvaranja "realne i održive" palestinske države "koja povezuje Gazu i Zapadnu obalu, s prijestolnicom u istočnom Jerusalemu".

Njegov marokanski kolega pozvao je međunarodnu zajednicu "da preuzme svoju odgovornost da započne pravi politički proces koji vodi ka dvodržavnom rješenju".

Među državama članicama Evropske unije, Španija je jedna od najkritičnijih prema ponašajnu Izraela u ratu s Hamasom.

Izrael je prošlog mjeseca opozvao svog ambasadora iz Madrida u znak protesta zbog komentara španskog premijera Pedra Sancheza koji je izrazio "ozbiljne sumnje" u legalnost izraelske vojne kampanje.

Posljednjih sedmica, druge zapadne vlade pojačale su s kritike Izraela zbog njegovog neuspjeha da smanji broj civilnih žrtava u Gazi, prenosi AFP.

FENA