Izrael od 7. oktobra izvodi žestoke napade na Pojas Gaze u kojem je do sada ubijeno najmanje 18.608 Palestinaca, a ranjene 50.594 osobe.                  Foto: AA

Agencija Ujedinjenih naroda za pomoć i pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) navela je da će 2023. biti "najkrvavija godina" na okupiranoj Zapadnoj obali otkako su Ujedinjene nacije počele bilježiti i dokumentovati broj žrtava napada od strane izraelske vojske i jevrejskih doseljenika 2005."

U izvještaju UNRWA-e navedeno je da će 2023. biti "najkrvavija godina za Palestince na Zapadnoj obali od 2005. godine, otkako su UN počele bilježiti žrtve na Zapadnoj obali".

"Prema Uredu za koordinaciju humanitarnih poslova, osim osam Palestinaca koje su ubili izraelski doseljenici, 271 Palestinac, uključujući 69 djece, ubile su izraelske snage na Zapadnoj obali", navedeno je u izvještaju.

Istakli su da je od 7. oktobra na Zapadnoj obali ubijen 281 Palestinac.

Osudili su racije i hapšenja izraelske vojsku izbjegličkom kampu Dženin na Zapadnoj obali.

U izvještaju su istakli da je više od 1,1 milion raseljenih Palestinaca trenutno smješteno u 98 objekata UNRWA-e, u centralnom dijelu Pojasa Gaze i gradovima Khan Younis i Rafah.

U izvještaju se podsjeća da je blizu 1,9 miliona Palestinaca, što odgovara više od 85 posto stanovništva Pojasa Gaze, raseljeno, a da su se neki od njih selili mnogo puta u potrazi za sigurnošću od početka napada.

U izvještaju je također potvrđeno da je do sada u Pojasu Gaze ubijeno 135 radnika UNRWA-e.

Izraelski vojnici su od juče ujutro ubili 11 Palestinaca u racijama u gradu Dženinu, dok je broj ubijenih Palestinaca na Zapadnoj obali od 7. oktobra porastao na 286, a broj Palestinaca zatočenih u istom periodu dostigao je 4.000.

Izrael od 7. oktobra izvodi žestoke napade na Pojas Gaze u kojem je do sada ubijeno najmanje 18.608 Palestinaca, a ranjene 50.594 osobe.

Među ubijenim je najmanje 8.000 djece i 6.200 žena.

Hiljade mrtvih još uvijek su pod ruševinama.

U sukobima između izraelske vojske i Hezbollaha u Libanu poginula su 23 libanska civila, 100 pripadnika Hezbollaha, pet izraelskih civila i šest izraelskih vojnika.

TRT Balkan / agencije