Naoružane bespilotne letjelice koje pripadaju izraelskoj vojsci neprekidno lete iznad izbjegličkog kampa i grada u kojem se nalaze palestinske oružane grupe otpora.                Foto: AA

Nastavljaju se izraelski napadi i opsada grada Jenin i istoimenog izbjegličkog kampa.

Izraelske snage već tri dana izvode brutalnu opsadu i racije u Jeninu, a do sada je ubijeno najmanje 11 Palestinaca. Izraelska vojska nastavlja opsadu i ograničava pristup i medicinskim timovima.

Naoružane bespilotne letjelice koje pripadaju izraelskoj vojsci neprekidno lete iznad izbjegličkog kampa i grada u kojem se nalaze palestinske oružane grupe otpora.

U napadima izraelske vojske koji su izvedeni sinoć, ubijena su tri Palestinca, među kojima i jedno dijete.

Povremeni sukobi nastavljeni su tokom cijele noći između palestinskih oružanih grupa i izraelskih vojnika.

Izraelska vojska je oštetila kuće, puteve, vozila i infrastrukturu. Izraelski vojnici intervenisali su u nekim kućama s eksplozivom i pravim mecima i zatvorili mnoge Palestince.

Sukobi između izraelskih vojnika i palestinskih oružanih grupa nastavljeni su u jutarnjim satima.

Čule su se eksplozije kao posljedica detonacije ručno izrađenog eksploziva koji su palestinske oružane grupe koristile protiv izraelske vojske. Izraelski vojnici su se takođe zaustavili i pretražili kola hitne pomoći koja su napuštala kamp.

Dio civila je pobjegao iz izbjegličkog kampa Jenin koji je sa građevinskom opremom i oklopnim vozilima opkolila izraelska vojska.

Um Hamad, čijeg je sina Hamada ranije ubila izraelska vojska, razgovarala je sa novinarom Anadolu dok je napuštala kamp sa svojom kćerkom.

"Pobjegli smo od smrti. Kamp je pun vojnika. Struja, voda je isključena, nema hrane unutra. Napustili smo kamp iako su vojnici bili unutra", ispričala je Hamad.

Kada je kćerka pored nje počela da plače, Um Hamad je rekla:

"Pogledajte ovaj strah, djeca plaču. Upali su u našu kuću i uništili je. Također su priveli mog sina Mahmuda. Ne znamo gdje je".

Mlada palestinska majka Ruwayde Abu Jelde rekla je da su izraelski vojnici jutros upali u njenu kuću, pretukli je.

Iz kampa je pobjegla sa četvero djece.

Guverner Jenina Kemal Abu Rub podijelio je informaciju da je izraelska vojska od prvih sati racije opkolila 4 bolnice u gradu Jenin i izbjeglički kamp.

Navodeći da se grad "pretvorio u grad duhova", Abu Rub je naveo da su izraelski vojnici gađali oko 20 kuća u Jeninu i izbjeglički kamp eksplozivom.

Abu Rub je napomenuo da je izraelska vojska do sada pritvorila oko 700 Palestinaca i da je većinu njih pustila nakon nekoliko sati ispitivanja.

Prema slikama objavljenim na društvenim mrežama, izraelski vojnici zadržali su desetine polugolih Palestinaca ispred državne bolnice na ulazu u izbjeglički kamp Jenin.

Vidjelo se da su izraelski vojnici tjerali Palestince da se skinu i poredali su ih na cestu, klečeći.

izraelski vojnici izveli su krajnje ružan i neprimjeren napad i na džamiju u tom gradu.

Vojnici su u čizmama ušli u džamiju. Jedan od njih je uzeo mikrofon i preko razglasa proučio jevrejsku molitvu.

Vojnik je recitirao molitvu “Shema Yisrael“ (Slušaj, o Izraele), koju Jevreji recituju u jutarnjim i večernjim satima, a njegovi prijatelji su ga snimali.

Na snimku se vidi da se izraelski vojnici smiju dok jevrejska molitva odjekuje sa zvučnika džamije.

Snimak ovog neprimjerenog čina izazvao je brojne kritike na društvenim mrežama, ali su ga fanatične jevrejske grupe dijelile i hvalile.

Izbjeglički kamp Jenin je posljednjih godina često bio na meti izraelske vojske.

TRT Balkan / agencije