"To je jedini način kojim ćemo izvući korist. Potrebna nam je stabilnost, a stabilnost će doći samo kroz rješavanje palestinskog pitanja”, rekao je Faisal u intervjuu za CNN.      Foto: Reuters Archive

Saudijska Arabija neće normalizirati odnose s Izraelom ako se ne riješi palestinsko pitanje, rekao je ministar vanjskih poslova princ Faisal bin Farhan al-Saud.

"To je jedini način kojim ćemo izvući korist. Potrebna nam je stabilnost, a stabilnost će doći samo kroz rješavanje palestinskog pitanja”, rekao je Faisal u intervjuu za CNN.

U srijedu je princ Faisal rekao Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu u Švicarskoj da Izrael ne može uživati u miru bez uspostavljanja palestinske države, naglašavajući potrebu za prekidom vatre u Pojasu Gaze.

Prije destruktivnog rata Izraela u Gazi koji je počeo 7. oktobra prošle godine, Saudijska Arabija je bila uključena u pregovore o potencijalnoj normalizaciji odnosa s Izraelom, uz posredovanje SAD-a. Ali analitičari vjeruju da je rat doveo do odgađanja razgovora između dviju strana.

TRT Balkan / agencije