Zastupnici u izraelskom parlamentu, Knesetu, podijeljeni su oko toga žele li nastaviti s dvodržavnim rješenjem s Palestinom.       Foto: Reuters

Visoki zvaničnici Palestine i Sjedinjenih Država razgovarali su o decenijama dugom izraelsko-palestinskom sukobu i njihovoj posvećenosti rješenju dvije države utemeljenom prije 1967. godine.

Zamjenica američkog državnog sekretara Wendy R Sherman i generalni sekretar Izvršnog komiteta Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Hussein Al-Sheikh razgovarali su o njihovoj posvećenosti rješenju dvije države i poboljšanju života Palestinaca, rekao je glasnogovornik State Departmenta Ned Price u utorak.

Redovi iz 1967. odnose se na linije primirja prije Šestodnevnog rata, kada je Izrael porazio združene vojske Egipta, Jordana i Sirije, zauzevši Gazu od Egipta, Golansku visoravan od Sirije i otevši Zapadnu obalu i istočni Jerusalem od Jordana.

Nakon rata 1967. godine, Izrael je proširio svoju teritoriju izvan "zelene linije" zacrtane prekidom vatre između Izraela i njegovih susjeda iz 1949. godine.

Dva zvaničnika su "razgovarala o svojoj posvećenosti rješenju dvije države u skladu s linijama prije 1967. uz obostrano dogovorene razmjene zemljišta i zajedničke napore za poboljšanje kvaliteta života palestinskog naroda", rekao je Price.

Razgovarali su, također, o potrebi smirivanja trenutnih tenzija na okupiranoj Zapadnoj obali, kao i o poboljšanju sigurnosnog okruženja.

Sherman je "pozvao sve strane da vrate mir i odustanu od jednostranih akcija", rekao je on.

PLO je osnovan 1964. s početnim ciljem uspostavljanja arapskog jedinstva i državnosti nad historijskom Palestinom, ali je promijenio svoju svrhu da pronađe zajednički jezik i mogući mir s Izraelom.

Podrška dvodržavnom rješenju

Izraelski premijer Yair Lapid iznio je rješenje o dvije države na posljednjoj Generalnoj skupštini UN-a u New Yorku kako bi se okončao višedecenijski sukob na Bliskom istoku.

"Sporazum s Palestincima, zasnovan na dvije države za dva naroda, prava je stvar za sigurnost Izraela, za izraelsku ekonomiju i za budućnost naše djece", rekao je Lapid u UN-u.

Rješenju o dvije države, koje je Lapid dugo podržavao, protivili su se mnogi tvrdolinijaški izraelski premijeri, uključujući Benjamina Netanyahua.

Zastupnici u izraelskom parlamentu, Knesetu, također su podijeljeni oko toga žele li postići rješenje o dvije države s Palestinom.

Osim blokirane Gaze, Palestina traži Zapadnu obalu i istočni Jerusalem – teritorije koje je Izrael okupirao i pripojio 1967. – za potpuno nezavisnu zemlju, što je pozicija koja ima široku međunarodnu podršku.