Ovaj koncept je dio CENTCOM-ove potrage za inovativnim načinima za nastavak dosadašnjeg strateškog partnerstva u regionu.      Foto: Reuters

Sjedinjene Američke Države planiraju uspostaviti bazu u Saudijskoj Arabiji za testiranje novih vojnih tehnologija.
U momentima dok SAD smanjuje konvencionalno vojno prisustvo na Bliskom istoku, administracija te zemlje radi na uspostavljanju inovativnijeg i naprednijeg tehnološkog prisustva u regiji.
Centralna komanda američkih snaga (CENTCOM) potvrdila je da radi na uspostavljanju centra u Saudijskoj Arabiji za testiranje inovativnih vojnih tehnologija.
Glasnogovornik CENTCOM-a potpukovnik David Eastburn potvrdio je vijest za AA.
"Testni centar ’Rand Sands’ koji je još u fazi razvoja kao koncept, predstavlja inovativni pristup obuci i borbenoj spremnosti između SAD-a i partnera na Bliskom istoku", rekao je Eastburn.
Dodao je da je vizija ovog testnog centra da "testira širok spektar različitih sposobnosti za interoperabilnost SAD-a i njihovih partnera u regionu i da se suprotstavi različitim bespilotnim vazdušnim sistemima".
Kako je kazao, ovaj koncept je dio CENTCOM-ove potrage za inovativnim načinima za nastavak dosadašnjeg strateškog partnerstva u regionu.
Eastburn je istakao da su ovaj centar i slične buduće ideje primjer saradnje SAD-a s partnerima.

TRT Balkan / agencije