Zelenski:  "Ne znam šta se desilo sa Izraelom. Iskreno, šokiran sam jer ne razumijem zašto nam nisu mogli dati protuvazdušnu odbranu.”

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je šokiran zbog toga što Izrael još nije pomogao njegovoj državi u naoružanju.

"Ne znam šta se desilo sa Izraelom. Iskreno, šokiran sam jer ne razumijem zašto nam nisu mogli dati protuvazdušnu odbranu”, rekao je Zelenski, prenosi “Qatar Tribune“, pozivajući se na izvore iz ukrajinskog predsjedništva.

Katarski dnevni list navodi da su komentari Zelenskog oštriji od prethodnih koje je uputio u martu kada je kritikovao Izrael zbog nevoljkosti da pošalje oružje Ukrajini kako bi se ta zemlje borila protiv ruskih napada.

“Iznosim činjenice. Moji razgovori sa izraelskim rukovodstvom nisu učinili ništa da pomognu Ukrajini”, poručio je Zelenski.

U Ukrajinu je stigao raketni sistem NASAMS

Nacionalni napredni raketni sistem zemlja-zrak (NASAMS) koji su dale Sjedinjene Američke Države (SAD), isporučen je Ukraijini potvrdio je Zelenski.

On je, kao gost Margaret Brennan na CBS Newsu, govorio o najnovijim dešavanjima u ukrajinsko-ruskom ratu.

Zahvalivši američkom predsjedniku Joeu Bidenu i američkom Kongresu na podršci Ukrajini, Zelenski je rekao: "Primili smo NASAMS. Ovo su sistemi protivzračne odbrane".

Istakao je da ovi sistemi nisu dovoljni da zaštite objekte poput škola i bolnica od ruskih napada.

Zelenski je naglasio da se mora pružiti neophodna sigurnost i finansijska podrška za povratak Ukrajinaca u njihove domove.

Zelenskiy, koji je takođe zatražio tenkove od SAD-a, rekao je: "Ako SAD pokažu svoje vodstvo i daju nam tenkove, Njemačka i druge evropske zemlje će slijediti njihov primjer."

Govorio je i o referendumu navodeći da su oni opasna poruka da Putin neće okončati ovaj rat".

Na pitanje Brenan da li vjeruje da će biti mira u Evropi sve dok Putin ostane na vlasti, Zelenski je odgovorio: "Ne, postoji samo jedan odgovor na to, a to je ne."

TRT Balkan / agencije