Cavusoglu: “Oživljavanje Azije promijenilo je globalnu ravnotežu."     Foto: AA

Mevlut Cavusoglu, turski ministar vanjskih poslova, ukazao je na važnost zemalja poput Turkiye, Japana, Brazila i Indije u multipolarnom svijetu te dodao da trenutni međunarodni sistem ne uspijeva odgovoriti na tekuće problem.

“Oživljavanje Azije promijenilo je globalnu ravnotežu. Pandemije, klimatske promjene, migracije, terorizam te energetske i prehrambene krize su globalni problemi čovječanstva. Nažalost, sadašnji međunarodni sistem ne uspijeva odgovoriti na njih“, naglasio je Cavusoglu na konferenciji za novinare u Tokiju, glavnom gradu Japana.

Istakao je da sadašnji sistem utire put konkurenciji, a ne solidarnosti te dodao da je takva konkurencija evidentna tokom pandemije COVID-19, kao i u pitanju migracija.

"U takvim epohama, globalni akteri moraju zastupati zdrav razum, dijalog i diplomatiju. Turkiye aktivno vodi takvu vanjsku politiku“, rekao je Cavusoglu.

Šef turske diplomatije kazao je i da njegova država na pitanjima koja se odnose na Ukrajinu, Bosnu i Hercegovinu, Kavkaz, Libiju i Siriju vodi aktivnu politiku koja daje rezultate u korist cijelog svijeta.

“I meka i tvrda moć se moraju koristiti u suočavanju s krizama“, poručio je Cavusoglu, rekavši da je sposobnost razgovaranja i s istokom i sa zapadom važna prednost za Turkiye.

Dodao je kako je Turkiye, kao članica NATO-a i kandidatkinja za članstvo u Evropskoj uniji, bila jedan od rijetkih aktera koji su uspjeli da imaju aktivne odnose i s Rusijom i s Ukrajinom.

Što se tiče odnosa Turkiye i Japana, Cavusoglu je pozdravio dugogodišnje bilateralne odnose, potvrđujući spremnost svoje zemlje da dodatno ojača strateško partnerstvo Ankare i Tokija.

“Vidimo veliki potencijal u oblastima poput odbrambene industrije, energetike, nauke i tehnologije“, dodao je turski ministar vanjskih poslova.

Cavusoglu je stigao u Tokio kasno sinoć kako bi prisustvovao državnoj sahrani japanskog premijera Shinzoa Abea, koji je ubijen početkom jula na predizbornom skupu u zapadnom japanskom gradu Nara.

Sigurnosne agencije Japana su stavljene u stanje pripravnosti i više od 18.000 policajaca čuva lokaciju u Tokiju, gdje će više od 30 stranih zvaničnika odati počast bivšem lideru vladajuće Liberalno-demokratske partije.

Među stranim gostima su i potpredsjednica Sjedinjenih Američkih Država Kamala Harris, premijeri Australije, Indije, Južne Koreje i Kambodže te predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Thomas Bach.

Značajan dio javnosti u Japanu kritizira organizatore državne sahrane jer je za to iz budžeta potrošeno blizu 11,6 miliona dolara.

TRT Balkan / agencije