Khamenei, za kojeg se već neko vrijeme navodi kako nije prisutan u javnosti zbog zdravstvenih problema, oglasio se prvi put od početka protesta.     Foto: Reuters

Vrhovni vjerski lider Irana ajatolah Ali Khamenei okrivio je Sjedinjene Američke Države (SAD) i Izrael za proteste koji su započeli diljem zemlje nakon smrti Mahse Amini.

Khamenei, koji je prisustvovao zajedničkoj ceremoniji promocije diplomanata oružanih snaga održanoj na Vojnoj akademiji "Imam Hasan Mujteba" u Teheranu, govorio je o protestima koji su već neko vrijeme prisutni širom zemlje, objavila je agencija Tasnim.

Khamenei, za kojeg se već neko vrijeme navodi kako nije prisutan u javnosti zbog zdravstvenih problema, oglasio se prvi put od početka protesta.

"Ovi nemiri i stvaranje sigurnosnog problema projekt su SAD-a i cionističkog (izraelskog, op.a.) režima. Neke iranske izdajice u inostranstvu, koje su oni plaćali, pomogle su im u tome", rekao je Khamenei.

Navodeći da zapadne sile imaju za cilj podijeliti Iran, Khamenei je dodao:

"Neprijatelji koji govore kako ne namjeravaju napasti Iran i promijeniti režim, imaju tajni cilj a to je isprovocirati neke uzbuđene tipove neredima u zemlji."

Protesti su izbili nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini 16. septembra, koju je uhapsila državna "policija za moral" u Teheranu zbog navodnog kršenja islamskog kodeksa oblačenja, a potom se proširili na više iranskih gradova.

Policija negira da je maltretirala Amini, navodeći da je umrla od srčanog udara, ali njena porodica tvrdi da nije ranije imala srčano oboljenje. Vlasti su obećale detaljnu istragu o uzroku smrti mlade žene.

Incident su osudili mnogi svjetski lideri i grupe za ljudska prava, uključujući SAD, koje su sankcionisale iransku policiju za moral kao odgovor na "zlostavljanje i nasilje nad iranskim ženama i kršenje prava mirnih iranskih demonstranata".

Državna iranska televizija javila je kako je tokom protesta smrtno stradala 41 osoba, među kojima su i pripadnici snaga sigurnosti. Međutim, Iranska organizacija za ljudska prava (IHR) sa sjedištem u Norveškoj tvrdi da su 92 osobe izgubile život u demonstracijama diljem zemlje.
Pretpostavlja se da je u Iranu privedeno više od 2.000 ljudi.

TRT Balkan / agencije