Kada kanadske dobrotvorne organizacije šalju novac oslobođen poreza stranim agentima bez jasnih uputstava, one se ponašaju kao ilegalni finansijski kanali.      Foto: AP

Kanadska porezna agencija je pod sve većim pritiskom aktivista da istraži cionističku dobrotvornu organizaciju koja je prikupljala sredstva od Kanađana i usmjeravala ih u ilegalna jevrejska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Mizrachi Canada, vjerski cionistički pokret, koji je čvrsto branio izraelski brutalni rat u Gazi, također je godinama davao sredstva organizacijama povezanim s izraelskom vojskom.

Između decembra 2022. i januara 2024. godine, CRA je primila pet posebnih istražnih zahtjeva u vezi s pokretom Mizrachi Canada.

Peticija, koja je pozvala kanadsku vladu da ispita aktivnosti organizacije Mizrachi Canada, prikupila je više od 8.000 potpisa od 10. aprila. Peticiju su pokrenuli Just Peace Advocates i Independent Jewish Voices Canada (IJVC).

U nedavnom otvorenom pismu koje su objavile zagovaračke grupe, istaknuto je da Mizrachi Canada nije otkrila posrednike koji su primali njena sredstva, zaobilazeći zakonske obaveze kao kanadske dobrotvorne organizacije.

U službenim zapisima, Mizrachi Canada se vodi kao dobrotvorna organizacija od 1979.

Ali tek 2022. godine, nakon što su aktivisti izvršili pritisak za više informacija, otkrili su da su neki od primatelja njegovih sredstava u Izraelu organizacije poput Regavima, radikalne prodoseljeničke grupe koja nasilno preuzima palestinske zemlje.

CRA tek treba poduzeti bilo kakvu akciju protiv organizacije Mizrachi Canada, koja se suočava s višestrukim optužbama, uključujući kršenje Zakona o porezu na dohodak, Zakona o zločinima protiv čovječnosti i ratnih zločina, suprotno zvaničnoj kanadskoj politici.

Zavaravanje kanadske vlade

Mizrachi Canada nije jedina dobrotvorna organizacija koja krši kanadski zakon, ali je "svaka eklatantnost i nečuvenost organizacija u Izraelu koje finansira" postala predmetom pažnje, kaže Corey Balsam, nacionalni koordinator IJVC-a, za TRT World.

Neke od organizacija koje finansira Mizrachi Canada putem donacija koje se odbijaju od poreza uključuju "Im Tirtzu", ekstremno desničarsku izraelsku grupu, koja je otvoreno uključena u blokade vitalnih kamiona pomoći namijenjenih za Gazu gdje se nazire glad.

Tu je i “The Duvdevan Foundation”, izraelska dobrotvorna organizacija koja pruža pomoć trenutnim pripadnicima Duvdevan jedinice izraelske vojske, koja je poznata po izvođenju vansudskih atentata na Palestince.

Međunarodni donatori mogu posjetiti jgive.com, web-stranicu kojom upravlja ASOR Fund, izraelska dobrotvorna organizacija sa sjedištem u Jerusalemu, i izabrati iz niza izraelskih dobrotvornih organizacija navedenih na stranici.

Ono što je zabrinjavajuće je da ova web-stranica omogućava donatorima iz Velike Britanije i Kanade da daju doprinos u valuti svoje zemlje i primaju porezne potvrde iz svojih zemalja.

Na ovaj način, donacije se ne dodjeljuju direktno odabranim izraelskim dobrotvornim organizacijama. Umjesto toga, oni su u početku preusmjereni kanadskoj dobrotvornoj organizaciji, u ovom slučaju, Mizrachi Canada, koja zatim prosljeđuje sredstva izraelskim organizacijama, kaže za TRT World Miles Howe, docent kritičke kriminologije na Univerzitetu Brock.

Dok web-stranica nudi niz izraelskih organizacija saučesnika kao opcije, Mizrachi Canada prosljeđuje donacije odabranoj dobrotvornoj organizaciji nakon što ih primi.

Štaviše, ima diskreciono pravo da dodijeli sredstva primljena sa web-stranice ili negdje drugdje bilo kojoj organizaciji koja odabere grant, jer je dobrotvornim organizacijama dozvoljeno da distribuiraju donacije prema svojim željama.

U oba slučaja, to pojednostavljuje proces finansiranja izraelskih zločina za kanadske donatore kroz njihove porezne doprinose.

Finansiranje nelegalnih naselja

Ono što više zabrinjava u vezi s organizacijom Mizrachi Canada je to što je godinama uglavnom koristila svoju web-stranicu za prijenos sredstava izvan Kanade, ali veći dio ovog perioda nije otkrila nijednog primaoca.

Aktivisti su otkrili da je Mizrachi Canada u periodu pet godina, od 2017. do 2021. godine, zanemarila pravilno navođenje svojih agenata. „Godine 2021. samo nekoliko ih je bilo na listi, a između 2017. i 2020. nijedna nije bila navedena“, kaže Balsam.

Nakon što se suočila s pritiskom, Mizrachi Canada je 2022. godine objavila svoju prvu listu primalaca, koja je uključivala mnoge izraelske organizacije.

"Ono što smo otkrili dok smo prolazili kroz to je da se 28 od tih agenata nalazi u izraelskim naseljima, na okupiranim teritorijama u Istočnom Jerusalemu. I nekoliko od tih agenata uključeno je u vrlo problematične aktivnosti", kaže Howe, koji je proveo opsežna akademska istraživanja o aktivnostima izraelskih dobrotvornih organizacija u Kanadi.

Količina novca koja je u pitanju bila je također značajna. Na osnovu svojih poreskih prijava, organizacija je prijavila kumulativni prihod koji premašuje 37 miliona dolara i rashode veće od 30 miliona dolara između 2018. i 2022. godine. Više od 75 posto ovih troškova je navodno raspoređeno za "dobrotvorne programe" u Izraelu.

Dvostruki standardi među dobrotvornim organizacijama

Khaled Mouammar, kršćanin Palestinac koji je protjeran iz svog rodnog grada Haife tokom Nakbe 1948. kada je imao 7 godina, jedan je od aktivista koji aktivno vrši pritisak na akciju protiv organizacije Mizrachi Canada.

Mouammar i njegove kolege su više puta kopirali svoje zahtjeve u vezi s Mizrachi Canadom direktoru agencije kao i Marie-Claude Bibea, ministrici odgovornoj za Kanadsku agenciju za prihode. Ipak, oni i dalje čekaju na bilo kakvu akciju.

Ova neaktivnost naglašava dvostruke standarde kanadske vlade, koja je odmah istražila muslimanske dobrotvorne organizacije kad god je primila sličan zahtjev, kaže Mouammar.

“CRA u tim slučajevima djeluje brzo i odlučno. Međutim, u ovim slučajevima, koji zapravo krše kanadsku vanjsku politiku jer se Kanada protivi izraelskoj okupaciji Zapadne obale i Gaze, vladini zvaničnici čak ni ne reaguju“, kaže on za TRT World.

Prema Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, izraelska naselja na okupiranim palestinskim teritorijama, uključujući Istočni Jerusalem, ilegalna su.

Nagodbe su u suprotnosti sa Ženevskom konvencijom i Haškim propisima i suprotne su osnovnim pravilima međunarodnog humanitarnog prava, kao što su pravo na život, pravo na jednakost i pravo na slobodu kretanja.

Kanada ne priznaje stalnu izraelsku kontrolu nad teritorijama okupiranim 1967. godine i protivi se ilegalnim jevrejskim naseljima i ispostavama na Zapadnoj obali.

TRT Balkan