Saopćeno je da novo naselje uključuje izgradnju 1.792 kuće na 186 hektara zemljišta u blizini palestinskog distrikta Ummu Tuba.     Foto: Reuters archive

Izraelska administracija planira izgradnju novog ilegalnog jevrejskog naselja u okupiranom Istočnom Al-Qudsu (Jerusalem).

Iz izraelske nevladine organizacije "Ir Amim" navedeno je da su izraelske vlasti jučer odobrile projekat naselja pod nazivom "Donji kanal" za izgradnju 1.792 kuće u Suru u Istočnom Al-Qudsu.

Naglašeno je da će ovo biti prvo naselje izgrađeno u potpunosti na zemljištu Istočnog Al-Qudsa od ilegalnog jevrejskog naselja Givat Hamatos iz 2012. godine.

Istakli su da je Izrael iskoristio napade na Pojas Gaze za izgradnju novog naselja u Istočnom Al-Qudsu.

Saopćeno je da novo naselje uključuje izgradnju 1.792 kuće na 186 hektara zemljišta u blizini palestinskog distrikta Ummu Tuba.

Istakli su da će, ako se projekat implementira, to imati opasne reperkusije na političku budućnost Al-Qudsa i da će proširiti izraelska naselja duž južne linije Istočnog Al-Qudsa.

Izrael je na sastancima održanim u jordanskoj Akabi 26. februara 2023. i u Sharm al-Sheikhu u Egiptu 19. marta 2023. godine, prihvatio da prekine naseljavanje na neko vrijeme.

Uprkos obećanjima Izraela, aktivnosti naseljavanja u ovoj godini dostigle su najviši nivo u posljednjih deset godina.

Jevrejska naselja u Istočnom Al-Qudsu, koja je tamo izgradio Izrael, smatraju se ilegalnim prema međunarodnom pravu.

TRT Balkan / agencije