Sentop je rekao da je od početka rata u Turkiye ušlo više od 400.000 Ukrajinaca, a blizu 40.000 ih je i dalje u Turkiye.      Foto: AA

Predsjednik Velike narodne skupštine Turkiye Mustafa Sentop sastao se s predsjednikom ukrajinskog parlamenta Ruslanom Stefančukom.

Tokom sastanka održanog u hotelu Westin u Zagrebu, Sentop je rekao da "srcem dijele njihovu bol".

Izražavajući žaljenje zbog napada širim zemlje i u Kijevu 10. i 17. oktobra, Sentop je poručio da je neprihvatljivo gađati civile.

"Puna podrška Turkiye teritorijalnom integritetu, nezavisnosti i suverenitetu Ukrajine", poručio je Sentop.

Kako je kazao, nisu i neće priznati aneksiju Krima 2014. godine.

"Isto tako, nismo priznali ni posljednje tzv. nezakonite referendume i odluku o aneksiji. Oni su za nas nelegitimni i ništavni. S istom otvorenošću to govorimo ne samo vama nego i našim ruskim sagovornicima. Rekli smo im da daju šansu miru koji je potreban našem regionu i svijetu. Oni se takozvanim referendumima udaljavaju od diplomatskog stola", pojasnio je Sentop.

Istakao je da će biti nastavljena podrška Turkiye Ukrajini i da je do sada u region poslano blizu 100 kamiona humanitarne pomoći.

Sentop je rekao da je od početka rata u Turkiye ušlo više od 400.000 Ukrajinaca, a blizu 40.000 ih je i dalje u Turkiye.

Sentop je istakao da je ratom pogođena ne samo Ukrajina, već i cijeli svijet u mnogim oblastima poput energetike, hrane i transporta te naglasio da Turkiye ulaže napore da riješi ove globalne probleme.

Predsjedavajući Velike narodne skupštine Turkiye je rekao da je zahvaljujući izvozu ukrajinskog žita preko Crnog mora uz posredovanje Turkiye dat veliki doprinos ublažavanju posljedica globalne prehrambene krize.

"Ne smije se dozvoliti nikakav izgovor za kršenje sporazuma", rekao je Sentop.

Predsjedavajući Velike narodne skupštine Turkiye spomenuo je diplomatske inicijative Turkiye i podsjetio da je razmjena zarobljenika između Ukrajine i Rusije pitanje s konkretnim rezultatima.

Sentop je naveo da je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u kontaktu s Ruskom Federacijom na najvišem nivou i da je trenutni kanal dijaloga Turkiye s Rusijom prilika za mir i stabilnost u regionu.

"Kao Turkiye, želimo da se ovaj rat završi što je prije moguće, uz pravedan mir i bez daljnjih gubitaka života. To je naša najvažnija želja", kazao je Sentop.

TRT Balkan / agencije