Prvi put od početka održavanja takmičenja prvo mjesto je osvojila jedna od takmičarki.      Foto: AA

Velikim mevludom u Zagrebačkoj džamiji sinoć je završeno 29. međunarodno takmičenje u učenju Kur’ana, na kojem je po prvi put od kada se održava takmičenje prvo mjesto osvojila žena.

Posjetitelji iz brojnih gradova iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije, Austrije, Njemačke i drugih zemalja boravili su jučer u Islamskom centru Zagreb, glavnom gradu Hrvatske, gdje su imali priliku slušati učače Kur’ana tokom cijelog dana.

Nakon akšam namaza učesnici su proučili dijelove iz Mevluda te su ilahijama i učenjem salavata na poslanika Muhammeda a.s. upotpunili program.

Tokom programa koji je uslijedio, obratili su se sekretar Organizacionog odbora Mersad-ef. Kreštić i generalni sekretar takmičenja Khaled Yassin, nakon čega je muftija zagrebački Aziz ef. Hasanović u prigodnom predavanju ukazao na značaj učenja Kur’ana i poruka ljubavi sadržanih u Kur’anu prema svim ljudima.

“Kur’an ne sadrži poruke mržnje i obavezuje nas na poštovanje različitosti“, kazao je muftija Hasanović.

Čestitao je svim učesnicima i zahvalio posjetiteljima na dolasku, a posebnu zahvalu uputio je Ministarstvu vakufa i islamskih pitanja Države Katar na podršci u realizaciji takmičenja.

Rezultate takmičenja objavio je predsjednik Ocjenjivačke komisije kurra hafiz mr.sc. Aziz ef. Alili, kako slijedi:

KATEGORIJA TILAWET

1. Recep Tayyip Şentürk (Turkiye) Bodovi: 98,20

2. Ammar Đikić (Hrvatska) Bodovi: 97,85

3. Besim Azemi (Sjeverna Makedonija) Bodovi: 97,81

KATEGORIJA 5 DŽUZEVA

1. Enis Bašić (Hrvatska) Bodovi: 99,15

2. Mohamed Yacine Tebbakh (Alžir) Bodovi: 96,40

3. Ayan Munir Hasham (Portugal) Bodovi: 93,80

KATEGORIJA 15 DŽUZEVA

1. Mustafa Sinanović (Bosna i Hercegovina) Bodovi: 99,40

2. Ibrahim Herfoufi (Francuska) Bodovi: 97,15

3. Ahmed Djerbi (Tunis) Bodovi: 97,05

KATEGORIJA HIFZ CIJELOG KUR'ANA

1. Safia Mohamed (Švedska) Bodovi: 99,55

2. Salih Aljariri (Libija) Bodovi: 99,45

3. Ali Gholamazad (Iran) Bodovi: 99,25.

Prvi put od početka održavanja takmičenja prvo mjesto je osvojila jedna od takmičarki. Kurra hafiz mr.sc. Aziz ef. Alili je istaknuo da se u takmičenju ne pravi nikakva razlika među takmičarima i da se svi potpuno ravnopravno takmiče svih ovih godina.

Odlomke iz Kur’ana na kraju proučili su ukupna pobjednica takmičenja hafiza Safia Mohamed iz Švedske i pobjednik u kategoriji tilaveta Recep Tayyip Senturk, dok je dovu na kraju programa proučio zamjenik muftije Mevludi ef. Arslani, objavila je agencija MINA.

TRT Balkan / agencije