Zagreb nudi jako konkurentnu cijenu smještaja u odnosu na druge analizirane destinacije.     Foto: Hina

“Premda je to destinacija među najlošije pozicioniranima kada je riječ o zrakoplovnim vezama, posjetitelji su iskazali visoki stupanj zadovoljstva u većini analiziranih područja”, navode iz kompanije sa sjedištem u Barceloni.

“Istovremeno, (Zagreb) nudi jako konkurentnu cijenu smještaja u odnosu na druge analizirane destinacije”, dodali su.

Ljubljana, glavni grad Slovenije, našla se na trećem mjestu u toj studiji, dok su se na dnu ljestvice našli London, Barcelona i Pariz.

“London i Pariz, premda s dobrim zračnim vezama, kažnjeni su zbog jako visokih cijena hotelskog smještaja", navedeno je.

Dubrovnik, primorski grad na jugu Hrvatske, zauzeo je 9. mjesto među 14 gradova.
“Dubrovnik je među destinacijama s najvišom razinom zadovoljstva među analiziranim destinacijama. Međutim, prosječna cijena hotela je jako visoka, a povezanost zračnim prijevozom ograničena, što ga svrstava na devetu poziciju”, navela je kompanija Mabrian.

Najbolje turističke gradove, kada se uzme u obzir kvaliteta u odnosu na cijenu, poredali su ovim redom: Zagreb (Hrvatska), Atena (Grčka), Ljubljana (Slovenija), Rim (Italija), Beč (Austrija), Lisabon (Portugal), Madrid (Španjolska), Milan (Italija), Dubrovnik (Hrvatska), Berlin (Njemačka), Amsterdam (Nizozemska), Pariz (Francuska), Barcelona (Španjolska) i London (Ujedinjeno Kraljevstvo).

U istoj studiji je indeks percepcije sigurnosti pokazao da su se u lipnju posjetitelji najsigurnije osjećali u Dubrovniku i Lisabonu, a zatim u Milanu i Madridu. Na dnu su Berlin, Barcelona i Beč.

“Rastući je trend potražnje za manje napučenim i više autentičnim destinacijama”, izjavio je Carlos Cendra, direktor Mabrianovog odjela za prodaju i marketing.
“Iz tog razloga su zemlje poput Hrvatske i Slovenije, sa svojim glavnim gradovima, visoko vrednovane destinacije. One imaju ravnotežu sigurnosti, ponude raznih aktivnosti i atraktivne prosječne cijene”, dodao je.

HINA