Festival je podržalo Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo. Ministar Zlatko Mijatović rekao je da je turizam najbrže rastuća grana u Kantonu Sarajevo.            Foto: (AP)

U aprilu naredne godine u Sarajevu će biti organizovana velika turistička manifestacija – međunarodni sajam turizma "SARAJEVO TRAVEL FEST - Destination festival".

KJP Centar "Skenderija" pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo i u partnerstvu sa Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo od 25. do 27. aprila 2024. godine organizuje sajam turizma, čiji program je predstavljen danas, kao i svi prateći sadržaji koji će "SARAJEVO TRAVEL FEST - Destination festival" činiti jedinstvenim u regiji.

Damir Petrinić, direktor KJP Centra "Skenderija", rekao je da Skenderija nije samo arhitektonski dragulj, nego je mjesto gdje se prepliću historija, umjetnost, sjećanja generacija...

"Centar Skenderija počinje sa organizacijom specijalizovanih međunarodnih sajamskih manifestacija '70-ih godina", pojasnio je Petrinić.

Govoreći o sajmu turizma, planiranom za april, rekao je da će u funkciju staviti sve kapacitete, a u narednom periodu će prilagoditi kako vanjske tako i unutrašnje prostore.

"SARAJEVO TRAVEL FEST - Destination festival održat će se od 25. do 27. aprila. Želimo promovisati destinacije, vidljivost, promociju turističkih destinacija, te povećati broj turističkih dolazaka. Želimo razgovarati o održivom turizmu", rekao je Petrinić.

Faruk Čaluk iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo rekao je da Bosnu i Hercegovinu predstavljaju na raznim sajmovima širom svijeta.

"Jedan od načina promocije Sarajeva i Bosne i Hercegovine u zadnjih nekoliko godina su prezentacije u raznim zemljama svijeta. Nadam se da će u aprilu ovdje biti veliki broj zemalja od kojih će svaka ovdje imati priliku da predstavi svoju destinaciju u potpunosti, kroz historiju, turizam, gastronomiju, muziku, kulturu...A onda će sve te države imati svoje agencije koje će imati direktne B2B sastanke kako sam našim tako i sa drugim agencija iz drugih zemalja. Dakle, ne pravimo klasični sajam nego festival na kojem će se sve učesnice predstaviti na najbolji mogući način", naveo je Čaluk.

Festival je podržalo Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo. Ministar Zlatko Mijatović rekao je da je turizam najbrže rastuća grana u Kantonu Sarajevo.

"U zadnje vrijeme je bilo neke priče u vezi sa Skenderijom. Je li vam ovo izgleda kao rušenje Skenderije? Mi jasno ulažemo u ovu infrastrukturu, planiramo naše događaje u narednom periodu uz i u Skenderiji. Samo za ovaj događaj, Ministarstvo privrede, odnosno Vlada KS-a, je izdvojila više od 800.000 KM za poboljšanje infrastrukture sajamskog turizma", pojasnio je Mijatović.

Samir Avdić, zamjenik gradonačelnice Grada Sarajeva, rekao je da je Sarajevo olimpijski grad.

"Nosi sa sobom vrijednu značku kojom se samo može pohvaliti nekih 18 gradova u svijetu. Grad Sarajevo jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija. Grad Sarajevo je posjetilo turista iz 90 država svijeta", pojasnio je Avdić.

Ahmet Egrlić, potpredsjednik Vanjsko-trgovinske komore BiH, rekao je da ova institucija radi značajne projekte iz oblasti turizma.

"Turizam ne može bez ozbiljne promocije, ne može bez ovakvih sajamskih manifestacija. Ovaj sajam će biti prilika da se na najbolji način predstave potencijali Bosne i Hercegovine, ali i da se naši turistički radnici umrežavaju sa drugim turističkim zajednicama i organizacijama iz svijeta", dodao je Egrlić.

TRT Balkan / agencije