Treći ponedjeljak u siječnju od 2005. godine obilježava se u svijetu kao Blue Monday, najdepresivniji dan u godini koji je matematičkim izračunima odredio psiholog Cliff Arnall sa Sveučilišta u Cardiffu.      Foto: AA

Povodom Plavog ponedjeljka (engl. Blue Monday), najdepresivnijeg dana u godini, udruga Životna linija i Hrvatski savez udruga za mentalno zdravlje organizirali su akciju širenja svijesti o problemu depresije u Republici Hrvatskoj.

U akciji koja se održava na Trgu bana Josipa Jelačića građani mogu dobiti savjete o tome što učiniti u slučaju pojave depresije, a volonteri udruge dijele poklone koje su za ovu prigodu donirali sponzori.

Predsjednik Hrvatskog saveza udruga za mentalno zdravlje i udruge Životna linija Tin Pongrac poručio je kako je Plavi ponedjeljak prilika da se ukaže na postojeći problem depresije u Hrvatskoj.

“Nije važno koji je najdepresivniji dan u godini, važno je potražiti pomoć čim se pojave znakovi depresije. Pojavnost depresije povećana je uslijed pandemijske krize i potresa koji su pogodili Zagreb, Glinu i Petrinju, a potom i rat u Ukrajini. Puno stresova je zahvatilo hrvatsko stanovništvo i stoga je potrebno da Vlada nešto poduzme kako bi se ljudima pomoglo, pri čemu je najveća potreba za psihoterapijskom pomoći. Kombinacija lijekova i psihoterapije najbolji je način za izlaz iz depresije”, izjavio je Pongrac.

Pongrac je naveo podatak da su samo u protekloj godini u Hrvatskoj počinjena 572 suicida, dok je prosjek ubojstava na godišnjoj razini oko 30. Ističe da je blizu 60 posto suicida povezano s nekim oblikom depresije.

Traženje pomoći kad je čovjek u krizi sa psihičkim, mentalnim zdravljem znak je hrabrosti i snage, a ne slabosti, zaključuje Pongrac.

Psiholog Dragan Đerfi naveo je kako su prvi simptomi depresije povlačenje u sebe, socijalna otuđenost, smanjen interes za stvari koje su prije bile zanimljive, kod školske djece sve slabije ocjene, a kod odraslih depresija se negativno odražava na obiteljski i poslovni život.

Treći ponedjeljak u siječnju od 2005. godine obilježava se u svijetu kao Blue Monday, najdepresivniji dan u godini koji je matematičkim izračunima odredio psiholog Cliff Arnall sa Sveučilišta u Cardiffu.

Prema Arnallovoj projekciji, na treći ponedjeljak siječnja ljudi osjećaju posljedice duge zime, na naplatu dolaze troškovi nastali oko novogodišnjih praznika, a isplate primanja su još na čekanju.

TRT Balkan / agencije