U Skoplju predstavljena digitalna platforma TRT Balkan     Foto: AA

Ova digitalna platforma, koju je pokrenula Turska radio-televizija TRT, sadržaje će proizvoditi na bosanskom, hrvatskom, srpskom, makedonskom i albanskom jeziku, a doprijet će do skoro 30 miliona gledalaca na Balkanu i u dijaspori.

Inovativan i profesionalan novinarski pristup obogatit će digitalni internet sajt, ali i društvene mreže Instagram, Facebook, Twitter, Youtube i TikTok. Pokrivat će političke, društvene, kulturne i ekonomske teme, s fokusom usmjerenim na čovjeka. Redakcije TRT Balkana se nalaze u Sarajevu i u Skoplju, u kojem je večeras održana svečana promocija ovog projekta.

Mehmet Zahid Sobaci, generalni direktor TRT-a, izjavio je da će TRT Balkan uspostaviti još jedan most između Turkiye i balkanskih država i doprinijeti već snažnim političkim, trgovinskim, obrazovnim i kulturnim odnosima.

“TRT − koji je glas Republike Turkiye, turskog svijeta, regija koje su nam pri srcu i svih zapostavljenih u svijetu − pomno prate svi narodi na Balkanu s velikim zanimanjem.
Za naše sunarodnike, koji su dio etničkog mozaika i kulturnog bogatstva Balkana, TRT je glas i dašak svježeg zraka iz domovine. Svojim radom i sadržajima koje emitujemo, trudimo se da povjerenje koje je ukazano našoj instituciji ne ostane neuzvraćeno. Uporedo s tim što donosimo vijesti iz regiona na ekrane, putem naših televizijskih kanala, kao što su TRT Haber, TRT Avaz i TRT Turk, doprinosimo i predstavljanju ove regije svijetu raznim sadržajima, poput dokumentarnih filmova, putopisnih emisija, TV serija i filmova specifičnih za Balkan. Aktiviranjem digitalne platforme TRT Balkan, sada dodajemo novu dimenziju našim sadržajima TRT-a, koji emituje programe i sadržaje na 41 jeziku i dijalektu, uključujući i jezike ove regije.”

Sobaci je dodao i kako vjeruje da će TRT Balkan, sadržajima na balkanskim jezicima, biti novi glas unutar regije, koja se otvara i prema Turkiye i prema svijetu.

“TRT Balkan će podržati borbu protiv dezinformacija, koje su najveći problem s kojim se mediji danas suočavaju, i predstavljat će novinarstvo TRT-a u regionu, koje traga za istinom i nastoji brzo saopštiti tu istinu”, izjavio je generalni direktor TRT-a Mehmed Zahid Sobaci.

TRT Balkan će kreirati sadržaje na makedonskom, albanskom, bosanskom, hrvatskom i srpskom jeziku. Foto: AA

Ceremoniji je prisustvovao i turski ambasador u Sjevernoj Makedoniji Hasan Mehmet Sekizkök, koji je izjavio da ovaj događaj obilježava novi iskorak TRT-a, svjetskog medijskog brenda.

“Naše historijske zajedničke veze će nas i dalje spajati i obogaćivati našu zajedničku kulturu i kulturu naroda Balkana i ovih prostora. Turkiye je pod vodstvom našeg predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana nastavila podršku balkanskim zemljama na svim poljima, bila je faktor povezivanja i pokazala da je uz svoju braću u ovim zemljama. Prolazimo kroz razdoblje najvećih i najbržih promjena ikada. Turkiye je u ovom periodu postala predvodnik niza inovacija i napretka u mnogim oblastima, uključujući odbranu, zdravstvo i elektroničku industriju. U svim ovim okolnostima je i TRT, kao jedna od korjenitih ustanova Turkiye, napravio veliki novi iskorak u svojoj oblasti djelovanja. Otvorio je nova vrata, koja narodima Balkana donose brze i bogate vijesti i medijske sadržaje na njihovim jezicima. TRT Balkan je dodao novi ton šarolikosti i bogatstvu multikulturalnosti Balkana”, rekao je u svom obraćanju Hasan Mehmet Sekizkök, turski ambasador u Sjevernoj Makedoniji.

TRT već emituje sadržaj na 5 međunarodnih kanala: TRT World, TRT Arabi, TRT Russian, TRT Deutsch i TRT Francais. TRT Balkan je s emitovanjem počeo prošle sedmice − ceremonijom otvaranja koja je održana u Ankari.



TRT Balkan