Gosti su imali priliku posjetiti i pogledati aktuelnu izložbu "Iz fondova NUBBiH“.           Foto: FENA

Delegacija Nacionalne i univerzitetske biblioteke "Sv. Kliment Ohridski“ iz Skoplja, predvođena direktorom Rahmetulla Kuçijem, posjetila je Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku Bosne i Hercegovine, a dobrodošlicu im je poželo direktor NUBBiH Ismet Ovčina sa saradnicama i saradnicima.

Tokom susreta, pored ostalog, razgovarano je i o nastavku saradnje između te dvije institucije koje imaju uspješno dugogodišnje poslovno partnerstvo, te potpisan Sporazum o saradnji.

Sporazumom je predviđena razmjena knjiga, magazina, novina, elektronskih izdanja i drugog bibliotečkog materijala, izdatog u Republici Sjevernoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini, te o razmjeni stručnih, naučnih, bibliografskih i drugih vlastitih izdanja.

Moguće je i međubibliotečko pozajmljivanje bibliotečkog materijala u suglasnosti s Programom Univerzalne dostupnosti publikacija (UAP) prema preporukama IFLA-e, sa olakšicama uslova plaćanja.

Sporazum predviđa i razmjenu stručnjaka u oblasti bibliotekarstva i razmjenu iskustava u stručnim procesima, preuzimanje bibliografskih zapisa, neovisno od softverske podrške na kojoj su kreirani, ali i zajedničke projekte - izložbe, seminari, konzervacija i restauracija, digitalizacija i dr.

Gosti su imali priliku posjetiti i pogledati aktuelnu izložbu "Iz fondova NUBBiH“, koja je otvorena za posjetitelje do 30. novembra 2023. godine, a sve u povodu 78 godina kontinuiranog rada i postojanja NUBBiH, u misiji kulture, obrazovanja i nauke, saopćeno je iz NUB BiH.

TRT Balkan / agencije