Na kraju diskusije, predsjednik BNV-a Dževad Hot, ministru Osmaniju u znak zahvalnosti je poklonio „Cvijet Srebrenice“, koji su izradile Majke Srebrenice.     Foto: TRT Balkan

U organizaciji Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Skoplju u srijedu je održana panel diskusija na kojoj su se učesnici osvrnuli na pravne, političke i međunarodne aspekte genocida u Srebrenici, a povodom makedonskog kosponzoriranja Rezolucije Ujedinjenih naroda za proglašenje 11. jula za međunarodni dan sjećanja genocida u Srebrenici.

Na panel diskusiji učestvovali su ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Dževad Hot, aktivistkinja za ljudska prava Mersiha Smailović i advokat Edina Zećirović Fazlagić.

Skupu su prisustvovali i predsjednik Bošnjačkog demokratskog saveza Munir Kolašinac, akademik prof. Dr. Fehim Husković, kao i brojna omladina različnih etničkih zajednica, kao i predstavnici građanskog sektora u zemlji.

Ministar Osmani je izjavio da je iznenađen reakcijama nakon objave da je Republika Sjeverna Makedonija jedna od 17 zemalja koja je kosponzor Rezolucije UN-a o genocidu u Srebrenici.

„Prije svega iznenađen sam od ljudi koji smatraju da to utiče na odnose sa Srbijom, naglašavajući da je univerzalna ljudska dužnost da se osudi bilo koja forma genocida, neovisno ko su počinitelji.“

Osmani je podsjetio da je makedonski parlament u 2010. godini izglasao deklaraciju sa kojom se podržava Evropska rezolucija za proglašavanje genocida u Srebrenici.

„Mislim da su ove reakcije i interpretacije žalosne, budući da nemam dilemu da bilo koji građanin Sjeverne Makedonija neće osuditi ubijanje više od 8.000 civila - djece, odraslih, koji su istrijebljeni, iako je odlukom Vijeća bezbjednosti Srebrenica bila proglašena bezbjednom zonom“, rekao je Osmani.

U svom obraćanju Osmani je naglasio da se posebno od Sjeverne Makedonije očekuje da bude kosponzor „kao jedan od najvećih promotora multietničnosti i različnosti i posebno od nas se očekuje da osudimo svaki govor mržnje i svako ubistvo zasnovano na mržnji prema drugima.“

Na panel diskusiji preko video-linka se obratio ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković. On se zahvalio Sjevernoj Makedoniji za kosponzorstvo rezolucije, ističući da je ubjeđen da će proglašavanje 11. jula za Međunarodni dan sjećanja genocida u Srebrenici znatno doprinijeti za mir i bezbjednost u regionu.

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Dževad Hot, zahvalio se ministru Osmaniju na diplomatskim naporima i odluci da bude kosponzorirana rezolucija o Srebrenici.

Hot je rekao da BNV svake godine nizom informativno-edukativni aktivnosti obilježava 11 juli kao Dan sjećanja žrtava genocida u Srebrenici, upućujući poruku da se „nikada, nigdje i nikome ne dogodi genocid.“

Advokatica Edina Zećirović Fazlagić je u svom izlaganju na diskusiji podsjetila na definiciju termina „genocid“ čij je autor advokat poljskog porijeka Rafael Lemkin, koji je ujedno bio i inicijator Konvencije o genocidu koju je UN usvoio 1948 godine.

„Za termin genocid postoje brojne definicije u međunarodnim dokumentima, akademske definicije, definicije u krivičnim zakonima… Međutim, ono što je važno generalno da se shvati je to da se pod terminom genocid podrazumjeva jedan koordiniran plan sa akcijama s ciljem istrijebljenja jedne etničke grupe“, kazala je Zećirović Fazlagić, koja se osvrnula i na Rezoluciju UN-a o genocidu u Srebrenici, ističući:

„Gledano s pravnog aspekta, obzirom na to da se genocid uvjek odvija u nekoliko faza, poslednja faza svakog genocida je njegovo negiranje, podršku koju je Sjeverna Makedonija dala u ovom momentu niz pravnu prizmu vidim kao jednu prevenciju mogućih narendih genocida zato što je sami cilj svake sankcije prevencija i osuda svakog počinitelja krivičnog djela.“

Aktivistkinja za ljudska prava Mersiha Smailović govoreći s aspekta nekaznivanja negiranja genocida, potencirala je da makedonski sudovi zaostaju kada je u pitanju osuda govora mržnje, dodajući da je u zemlji donesena samo jedna presuda za takvo krivično djelo.

Odluku makedonskog MVP-a za kosponzoriranje rezolucije o Srebrenici nazvala je hrabrim činom ministra Osmanija.

„Drago mi je što danas ovu platformu koristimo da vam čestitamo na hrabrosti koju ste pokazali (op.a. ministre Osmani), za mene kao za pripadnicu bošnjačke zaednije da govorimo o genocidu je hrabrost, snaga i odlučnost“, istakla je Smailović.

Na kraju diskusije, predsjednik BNV-a Dževad Hot, ministru Osmaniju u znak zahvalnosti je poklonio „Cvijet Srebrenice“, koji su izradile Majke Srebrenice.

TRT Balkan