Brdski biciklizam doživio naglu ekspanziju proteklih godina, što sam Balkan kao regiju svrstava među napoželjnije destinacije na svijetu.        Foto: (Reuters)

Balkan je također postao nezaobilazna turistička destinacija za turiste iz cijelog svijeta, zbog svojih prirodnih ljepota. Nije skup poput nekih drugih destinacija a nudi brojne aktivnosti.

Šta je to što Balkan nudi?

Najkraći odgovor na ovo pitanje je: Sve što poželite.

Ako ste zaljubljenik u planinarenje, Balkan vam može ponuditi brojne izazove. Isto vrijedi i za biciklizam, skijanje, raftnig, kajak, ronjenje, surfanje, jahanje, jedrenje i brojne ostale aktivnosti. U ovom članku napravili smo listu avanturističkih aktivnosti koje možete raditi na Balkanu.

Planinarenje

Planine su posebno bogatstvo balkanskih zemalja. Stoga ako ste zaljubljenik u planinarenje, ne trebate tražiti neke druge regije. Sasvim dovoljan vam je Balkan.

Zapravo, svaka zemlja Balkana nudi odličnu priliku za planinarenje.

Međutim, većina ovdašnjih planina nije baš dobro održavana niti dobro označena, osim Slovenije, ali uz pomoć lokalnih turista i ureda nacionalnih parkova, možete imati ideju gdje biste trebali pješačiti ovisno o vašoj razini sposobnosti.

Najbolje vrijeme za planinarenje je od maja do septembra.

Biciklizam i brdski biciklizam

Sve popularnija fizička aktvinost na Balkanu.

Pojedina brda i planine su prilično izazovni, ali se isplati “namučiti” zbog pogleda sa njihovih vrhova koji su zaista posebni.

Mjesta koja treba da uzmete u obzir su nacionalni parkovi Pelister u Severnoj Makedoniji, Lovćen u Crnoj Gori, Park prirode Biokovo u Hrvatskoj, Bike park Kranjska Gora u Sloveniji i Tara u Srbiji.

Najbolje vrijeme za ovu aktivnost je mart, april, maj, septembar i oktobar.

Skijanje

Iako skijališta na Balkanu nisu zaista velika i izazovna u poređenju sa drugim skijalištima u zapadnoevropskim zemljama, relativno su jeftinija i omogućavaju lakši pristup.

Možete probati i uživati ​​u skijanju na nekim od ovih skijališta; Poiana Brasov u Rumuniji, Žabljak u Crnoj Gori, Brezovica na Kosovu i Bansko u Bugarskoj.

Skijaška sezona počinje od decembra do marta.

Ali najbolje vrijeme za skijanje je u februaru, jer tokom ovog mjeseca pada pouzdaniji snijeg.

Rafting i kajak

Kada je riječ o raftingu, Crna Gora i Bosna i Hercegovina su idealne zemlje za posjetu.

Rijeke Tara, Una I Neretva nude nezaboravne avanture na nekim od najljepših i najočuvanijih riječnih tokova u cijeloj Evropi.

Poput raftinga i kajak je obavezna avanturistička aktivnost i na Balkanu.

Za adrenalinksi kajak izabrali smo Boku Kotorsku nalik fjordu u Crnoj Gori a ako želite romantičnije iskustvo kajaka, probajte ga podno dubrovačkih zidina za vrijeme zalaska sunca.

Paraglajding je posljednjih godina sve popularniji u zemljama regije.     Foto: Getty Images

Paraglajding

Iako spada u adrenalinske sportove za koje je potrebna posebna obuka, postoji opcija letenja s instruktorom dostupna svima.

Jedan od najlakših načina da ostvarite san o letenju.

Ovaj vid zabave možete pronaći u svim zemljama regiona.

A ako ne želite zavisiti od "krila" onda možete visiti na sajli.

Vjerovatno najizazovnija adrenalinska aktivnost koju Balkan nudi.

Bungee jumping nije za svakoga, posebno ako ste na Masleničkom mostu i razmišljate skočiti s 56 metara visine.

Zipline

Zipline je posebno postao popularan u posljednjih nekoliko godina tako da svaka zemlja Balkana ima svoje lokacije.

Vrlo često, u jednom gradu možete uživati u ovoj atrakciji i na više lokacija. A Balkan sa svojim prirodnim ljepotama i pejzažima koji oduzimaju dah svakako je poželjna regija za ovakvu aktivnost.

Lebdenje iznad kanjona rijeka, jezera, šuma ili pak između visokih zgrada u urbanim sredinama, ovaj izazov stavlja na listu najpopularnijih adrenalinskih avantura.

Zipline možete iskusiti u svim zemljama regiona. Mostar, Ljubiš, Rudopolje, Pivsko jezero samo su neke od lokacija na Balkanu na kojim možete probati zipline.

Ronjenje

Jedna od najzanimljivijih i najljepših avanturističkih aktivnosti koje nudi Balkan.

Pored bogatog podvodnog svijeta, mogu se vidjeti olupine od antičkih vremena do aviona iz Drugog svjetskog rata.

Grebeni, špilje, izvori, morski puževi, hobotnice, škorpioni, rijetke džinovske dagnje, šarene spužve i lepeze crvenih gorgonija samo su neke od rijetkih vrsta koje ćete tamo vidjeti.

Naravno za ovu aktivnost je najbolje odabrati Hrvatsku i Crnu Goru.

Jedrenje

Prije se jedrenje smatralo aktivnošću samo za bogate.

Da to nije baš tako potvrđuje Balkan. Naime, na Balkanu, posebno u Hrvatskoj, postoje povoljnije mogućnosti jedrenja i organiziranih višednevnih izleta.

Ali naravno, ako želite luksuznije iskustvo jedrenja, možete ga doživjeti u Porto Montenegro u Tivtu.

Smatra se jednom od najboljih marina za superjahte na svijetu, možete iznajmiti čamac ako želite, bilo s kapetanom ili sami, ako smatrate da ste iskusni.

Plivanje

Jedna od najraširenijih aktivnosti koje Balkan nudi.

More, rijeke, jezera. Ima šta poželite.

U zavisnosti od vrste plaže koju volite, bilo da je; kamenita, šljunkovita ili pješčana. Balkan ima to za vas.

Možete posjetiti neka od poznatih kupališta kao što su zagrebačko jezero Jarun, slana jezera u Tuzli, nacionalne parkove Una, Krka.

Čak i zemlja bez izlaza na more kao što je Srbija ima dobra mesta za kupanje.

Najbolji primeri su novosadski Štrand, Srebrno jezero u istočnoj Srbiji, Zaovinska jezera u Nacionalnom parku Tara i Ada Ciganija u Beogradu.

Pored ovoga Balkan nudi i surfanje, penjanje po stijenama, jahanje konja i slično. A ako se želite relaksirati, na raspolaganju su vam brojni spa centri i etno sela.

Zbog svega ovoga, broj stranih turista koji posjećuju Balkan iz godine u godinu raste.

Turizam je grana privrede koja bi u budućnosti mogla biti jedna od najznačajnijih pokretačkih snaga regiona.

Ukoliko ovaj zamah budu pratili adekvatni potezi vlasti, Balkan će sigurno u budućnosti biti jedna od najznačajnijih turističkih destinacija u Evropi.

TRT Balkan