Domaćini sastanka su generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski.      Foto: AA

U Skoplju je u srijedu počeo neformalni sastanak lidera NATO saveznika iz regiona na kojem će se razgovarati o regionalnoj sigurnosti, kao i o ratu u Ukrajini i Pojasu Gaze.

Domaćini sastanka su generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski, a među učesnicima su premijer Albanije Edi Rama, predsjednik Hrvatske Zoran Milanović i premijer Crne Gore Milojko Spajić.

Zahvalivši Skoplju na vodstvu i posvećenosti NATO-u, Stoltenberg je naglasio da je Sjeverna Makedonija "društvo i zemlja sa uspješnom multietničkom strukturom".

"Sjeverna Makedonija je veoma cijenjen saveznik i to dokazuje činjenica da danas dolazimo ovdje na ovaj samit lidera NATO-a. Radujem se što ću razgovarati o sigurnosti regiona sa liderima, ali i rješavanju nekih izazova sa kojima se suočavamo izvan regiona", naglasio je šef NATO-a.

Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski je rekao da je održavanje ovog sastanka u Skoplju još jedna potvrda da je njegova zemlja vrijedan partner u NATO-u i "faktor stabilnosti u regionu".

“Na današnjem sastanku ćemo razgovarati o pitanjima regionalne sigurnosti, ali naravno i o ključnim temama vezanim za rat u Ukrajini, tekući sukob u Pojasu Gaze, kao i sva druga pitanja o izgradnji dugoročnog mira, sigurnost i stabilnost u našem regionu, ali i u Evropi i svijetu“, rekao je Kovačevski.

Premijer Albanije Edi Rama poručio je da se lideri okupljaju "u teškom trenutku" za region.

“Jako mi je drago što se danas okupljamo ovdje u trenutku koji nije lak za sve, u trenutku ratova i ozbiljnih kriza koje imaju potencijal da direktno ugroze naš region, u trenutku kada se svi u regionu moramo fokusirati na zaštitu i očuvanje onoga što smo postigli, što nije malo, a to je krhki opšti mir, ali ipak mir i uložiti sve napore da on ostane konačan i trajan“, rekao je Rama.

Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić izrazio je zadovoljstvo što je njegova prva inostrana posjeta nakon imenovanja dolazak u Sjevernu Makedoniju i učešće na neformalnom samitu NATO-a.

"To pokazuje posvećenost NATO-a Balkanu. Veoma nam je drago što smo dio saveza i nastavićemo da podržavamo Alijansu i da težimo kredibilnom i aktivnom partnerstvu u NATO-u", rekao je Spajić.

TRT Balkan / agencije