Kompanije iz BiH, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Kosova i Albanije vide svoju priliku u povratku proizvodnje u Evropu.    Foto: Reuters

Slični pozitivni primjeri bilježe se i u ostatku regije, a sada je izvjesno da će još jedan gigant kročiti na bh. tlo.

Prije nekoliko dana pojavila se vijest da je kompanija Tesla, koja je u vlasništvu Elona Muska, zainteresirana za bosanskohercegovački grad Bijeljinu. Tu informaciju potvrdio je za TRT Balkan ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojin Mitrović.

„Prošli petak bio sam u zvaničnoj posjeti fabrici PASS u Bijeljini, te sam tom prilikom informisan od direktora fabrike da postoji zainteresiranost Tesle da u ovom gradu otvori svoj pogon.“

Iako tvrdi da ne posjeduje detaljne informacije u vezi s ovom tematikom, Mitrović dodaje da bi se u Bijeljini trebali proizvoditi pojedinačni dijelovi za ovog svjetskog giganta, te ističe da još ne zna s koje destinacije žele premjestiti pogon u Bijeljinu, niti kada će se tačno to desiti. Ipak, smatra da je Bosna i Hercegovina pogodno tlo za ovu vrstu industrije, prvenstveno zbog blizine Evropske unije i jeftine radne snage.

Teslin prodajni salon u Zagrebu odavno postoji i jedini je u regiji, dok punionice za njihova vozila pronalazimo diljem Balkana. No, iako je kompanija Tesla najpoznatiji svjetski proizvođač električnih automobila, zasigurno nije jedini.

Hrvatska se od 2009. godine diči kompanijom Rimac Automobili, koja je razvila i predstavila automobilski koncept električnog vozila Concept_One, koji je kasnije krenuo u serijsku proizvodnju, dok je Bosna i Hercegovina krajem 2022. godine dobila svoje prvo električno vozilo, nazvano EVO. No, autoindustrija se apsolutno ne zasniva isključivo na proizvodnji električnih vozila, a trenutni najpoznatiji proizvođači svakako nisu jedini zastupljeni u regiji.

Bosna i Hercegovina

Automobilska industrija Bosne i Hercegovine ima dugu tradiciju koja traje više od jednog stoljeća. Počeci automobilske industrije u BiH bili su povezani s proizvodnjom dijelova za Mercedes, a potom i za Volkswagen.

Danas bh. kompanije rade za velike svjetske brendove, a glavne prednosti su moderne fabrike, visokoobrazovana i konkurentna radna snaga, kratak rok isporuke zbog blizine Evropske unije, razvijena industrijska tradicija itd.

Mnoge kompanije iz BiH su prepoznate i vrlo su važni poslovni partneri za velike kompanije u Evropi.

Dijelovi metala, plastike, tekstila, gume izrađuju se i / ili sklapaju u fabrikama u BiH.

Tako se npr. u Goraždu proizvode dijelovi za Ferrari, Porsche, Audi, u Jajcu se proizvode aluminijske felge, u Tešnju svjećice, dok svjetski poznata kompanija Prevent proizvodi, između ostalog, autopresvlake, kočione sisteme te plastične komponente za automobile.

Bosna i Hercegovina je, kada je u pitanju autoindustrija, i dalje fokusirana na izvoz.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, izvozi se blizu 90% proizvodnje u više od 30 zemalja širom svijeta.

Istovremeno, mladi u Bosni i Hercegovini su u velikoj mjeri zainteresirani za ovu sferu industrije, a da za istu imaju i potencijala svjedoči činjenica da je kompanija Volvo, za ovogodišnju specijalnu praksu unutar nje same, od deset međunarodnih studenata odabrala troje iz BiH.

Hrvatska

Automobilska industrija u Hrvatskoj zapošljava blizu 10.000 ljudi u više od 130 kompanija. Hrvatska uglavnom proizvodi automobilske dijelove i softvere za inozemno tržište, prvenstveno za Evropsku uniju i evropsku automobilsku industriju.

Dva najistaknutija proizvođača automobila u Hrvatskoj su DOK-ING i Rimac Automobili, dok AZ CROBUS proizvodi autobuse.

Upravo je kompanija Rimac Automobili u posljednje vrijeme hrvatsku autoindustriju stavila rame uz rame sa svjetskim proizvođačima, a naročito nakon što je izvršni direktor kompanije, Mate Rimac, objavio da preuzima stopostotno vlasništvo nad Buggatijem.

No, osim gotovog proizvoda, u Hrvatskoj se, kao i u susjednoj Bosni i Hercegovini, proizvode plastični dijelovi, stakla, dijelovi za motore, kožne presvlake, nasloni za glavu i slično, za gigante poput Volkswagena, Renaulta, Mercedesa i BMW-a.

Zanimljivo je i da se u hrvatskom gradu Lipiku proizvode stakla za luksuzna vozila poput Bentleyja i Lamborghinija.

Ipak, kao i u ostatku regije, izgradnja dodatnih tvornica automobila za Hrvatsku i privlačenje investicija u ovu državu bio bi pun pogodak.

Srbija

Automobilska industrija Srbije ima tradiciju dugu više od 70 godina, a počeci su vezani za 1939. godinu kada je u Kragujevcu srpski proizvođač motornih vozila, Zastava, započeo proizvodnju automobila po FIAT licenci. Dobavljači Zastave su proizvodili pod strogim standardima proizvodnje što im je omogućilo da rade s mnogim proizvođačima automobila kao što su Mercedes, Ford, Opel i PSA.

Danas, automobilska industrija je jedan od najistaknutijih sektora u Srbiji, koji je od 2001. godine privukao gotovo 10 posto ukupnog iznosa stranih direktnih investicija.

Do sada je u ovaj sektor investiralo blizu 60 međunarodnih kompanija, koji su uložili više od 1,7 milijardi eura i otvorili više od 27.000 radnih mjesta. Automobilska industrija Srbije svojim proizvodima snabdijeva gotovo sve veće evropske i neke azijske proizvođače automobila.

Proizvodnja dijelova za šasije, naročito točkove, jedna je od najistaknutijih aktivnosti u industriji. Električne komponente su druga dominantna proizvodna grupa koja obuhvata akumulatore i električne instalacije kao najvažnije proizvode. Također, proizvodnja livenih dijelova za motore od izuzetnog je značaja, zajedno s kovanim i mašinskim dijelovima poput osovina, diskova, ventila i zamajaca.

Danas, automobilska industrija doprinosi izvozu zemlje u iznosu blizu 2,1 milijarde dolara.

Najveća i najvažnija investicija u sektoru je projekat Fiat, ne samo zbog velikog iznosa investicije, već i činjenice da je privukla dolazak velikog broja proizvođača autodijelova u Srbiju. FCA Srbija je u 2014. godini proizveo više od 100.000 vozila Fiat 500L i generisao gotovo 1,4 milijarde eura prometa, čime je zauzeo prvo mjesto na listi najvećih izvoznika u Srbiji. Veći dio proizvedenih automobila je izvezen na američka i evropska tržišta, navodi Razvojna agencija Srbije.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da jе Srbija privukla vеlikе i poznatе proizvođačе automobila i naglasio je da jе uvjеrеn kako ćе Srbija uspjеti da napravi cijeli lanac u proizvodnji еlеktričnih automobila u zemlji. Prošle godine čekala se odluka dva globalna proizvođača automobila u vezi s otvaranjem fabrika u Srbiji, a krajem godine kompanija Rivian otvorila je tehnološki centar u Beogradu koji zapošljava blizu 200 inžinjera.

Bivša Jugoslavija zauzimala značajno mjesto u autoindustriji

Od čuvenog „fiće“, Yuge, Austin Minija, Volkswagen Bube, Renaulta 4, Citroena Dijana, Opela IDA, Volkswagen Golfa i drugih, Jugoslavija se mogla pohvaliti značajnom produkcijom i prodajom automobila.

Fabrika u Kragujevcu je proizvela ukupno 923.487 „fića“ i 202.160 Zastava u različitim varijantama, dok je, do 2008. godine, do kada je trajala proizvodnja automobila Yugo i Zastava, proizvedeno ukupno 794.428 Yuga, 1.273.532 Stojadina.

Poizvodi iz bivše države plasirali su se na svjetsko tržište, a samo je u Sjedinjenim Američkim Državama, u jednom trenutku, bilo 147.000 zahtjeva za isporukom Yuge.

Može li se historija ponoviti?

Teško je reći. No, s obzirom na činjenicu da, prema izjavama ekonomskih stručnjaka, Kina prestaje biti tzv. globalna tvornica, odnosno, s obzirom na činjenicu da su se brojni proizvođači odlučili izmjestiti iz te zemlje koja je donedavno bila najznačajnija država u lancu snabdijevanja, nada postoji.

Kompanije iz BiH, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Kosova i Albanije vide svoju priliku u povratku proizvodnje u Evropu, naročito jer se radnici Balkana tretiraju kao jeftina radna snaga, ali i zbog geografskog položaja zemalja regije i blizine Evropske unije.

A, na koncu, i zbog već postojećih najava o dolasku giganata na ova područja.

TRT Balkan