Od 1. siječnja slijedit će dvije sedmice tranzicije − istodobnog korištenja i kune i eura.     Foto: AA

"Upravo smo stekli uvid kako se u Hrvatskoj kovnici novca kuju kovanice eura", kazao je premijer nakon obilaska proizvodnog pogona. Dodao je da od 1. siječnja Hrvatska postaje članica eurozone, što znači da do tada trebaju "završiti sve logističke aktivnosti i pripreme za zamjenu hrvatskih kuna eurom, što podrazumijeva i kovanje kovanica, kao i nabavljanje novčanica od strane HNB-a i to u dogovoru s drugim centralnim bankama ostalih članica EU".


Plenković je podsjetio da je na hrvatskim kovanicama u konačnici odlučeno da je na podlozi hrvatska šahovnica, da je na 2 eura karta Hrvatske, na 1 euru hrvatska kuna, na 50, 20 i 10 centi Nikola Tesla, a na 5, 2 i 1 centu dva slova na glagoljici HR, dok na obodu kovanice od 2 eura piše: "O lijepa, o draga, o slatka slobodo".

"To su sve motivi koji su u konačnici usvojeni, koji predstavljaju našu državnost, našu povijest, našu novčarsku tradiciju, našu prepoznatljivost i kulturu", rekao je Plenković.

Ocijenio je da je sve to bio dobro i kvalitetno odrađen proces, kao i da će sa svim aktivnostima koje slijede na vrijeme osigurati, prije svega distribucijom novčanica i kovanica bankama, pošti i Fini dovoljan iznos novca, a onda i svim ostalima, neposredno pred 1. siječnja iduće godine.

Od 1. siječnja, naveo je, slijedit će dvije sedmice tranzicije − istodobnog korištenja i kune i eura, pa kad neko bude plaćao u trgovini kunama, bit će mu uzvraćeni euri. "Za to ćemo biti u potpunosti pripravni", izjavio je Plenković.

HINA