Samo uvođenje eura nikako ne smije biti, niti je opravdan razlog za povećanje cijena proizvoda", zaključuje se na stranici EURO HR.     Foto: Reuters

Plenković je istakao da uvođenje eura nije razlog za povećanje cijena roba i usluga.

Na zvaničnom sajtu vlade EURO HR navodi se da prema načelu zaštite potrošača proizlazi da potrošač ne smije da bude u nepovoljnijem financijskom položaju nego što bi bio da euro nije uveden, prenosi Index.hr.

"Kao i u svim drugim situacijama, i u razdoblju dvojnog iskazivanja nužno je ispravno i tačno primjeniti pravila preračunavanja i zaokruživanja, što znači da cijena mora biti ispravno preračunata i navedena, tj. informativni obračun u valuti koja je bila ili koja će biti službena mora ispravno odražavati cijenu koja se naplaćuje potrošaču i ne smije se zaokruživati ni naviše, ali ni naniže", navodi se na sajtu.

Dodaje se da odnos izraženih cijena u kunama i eurima mora odgovarati matematičkoj operaciji, odnosno pravilima konverzije i zaokruživanja primjenom fiksnog kursa konverzije u punom brojčanom iznosu.

Također, na sajtu se navodi da to konkretno znači da od početka razdoblja obaveznog dvojnog iskazivanja do dana uvođenja eura u svrhu informisanja potrošača, cijena koja se naplaćuje u kunama mora biti preračunata i istaknuta i u eurima, uz ispravnu primjenu fiksnog kursa konverzije i pravila za preračunavanje i zaokruživanje.

"Ključno načelo uvođenja eura jest zaštita potrošača i potrošač ne smije biti u finansijski nepovoljnijem položaju nego što bi bio da euro nije uveden. Samo uvođenje eura nikako ne smije biti, niti je opravdan razlog za povećanje cijena proizvoda", zaključuje se na stranici EURO HR.

Tanjug