Hrvatski premijer Andrej Plenković predstavio je u ponedjeljak paket mjera za pomoć građanima i gospodarstvu, vrijedan 1,7 milijardi eura.     Foto: Reuters

"Nastavit ćemo s reguliranjem cijene plina na godišnjoj razini, a cijene električne energije u idućih šest mjeseci - od 1. travnja do 30. rujna, pod istim uvjetima kao do sada. Također se nastavlja subvencioniranje cijene naftnih derivata", izjavio je Plenković nakon sastanaka koje je održao s partnerima.

Osigurat će se potpora umirovljenicima s mirovinom do 610 eura, onima koji primaju dječji doplatak, nezaposlenima, braniteljima, onima koji su pogođenim potresom, ribarima, prijevoznicima i nizu drugih djelatnosti, a predviđena su sredstava za ulaganja u energetsku učinkovitost.

"Također, za dječji doplatak idemo jednokratno sa snažnom potporom", rekao je Plenković.

Mjera će obuhvatiti 128.000 s ukupno 230.000 djece. Za jedno dijete pomoć će iznositi 45 eura, za dvoje djece 70 eura, za troje 100 eura, za četvero 130 eura, a za pet i više 160 eura.

Isplata će biti u travnju, a ukupno je za to osigurano devet milijuna eura. Cijeli paket ima ukupnu vrijednost oko 1,7 milijardi eura.

Vlada RH je odlučila djelovati konzistentno, čvrsto i sveobuhvatno, poručio je Plenković, prenosi Hina.

Paket mjera dobio je potporu svih kojima je danas predstavljen, od komora do predstavnika umirovljenika, a ima i punu podršku parlamentarne većine.

FENA