"Tako snažno, moderno, suvremeno, sposobno ratno zrakoplovstvo, između Njemačke i Grčke, u ovom dijelu Europe, praktički neće imati nitko", ocijenio je Plenković.     Foto: Hina

Iduće će se godine u potpunosti promijeniti strateški položaj Hrvatske, u obrambenom i sigurnosnom smislu, zahvaljujući ulaganju koje se čeka više desetaka godina, a riječ je o višenamjenskim borbenim avionima, rekao je premijer tijekom svečanog otvorenje novog kongresnog centra na Hrvatskom vojnom učilištu "Franjo Tuđman". Isporuka prvih aviona očekuje se u proljeće sljedeće godine.

"Tako snažno, moderno, suvremeno, sposobno ratno zrakoplovstvo, između Njemačke i Grčke, u ovom dijelu Europe, praktički neće imati nitko", ocijenio je Plenković.

Proračun za obranu, s malo više od milijardu eura, nikad nije bio veći, a nakon novih ulaganja u ratno zrakoplovstvo, slijede i ona u ratnu mornaricu, najavio je. "Jačanje ratne mornarice je segment u koji moramo dodatno ulagati kako bi osnažili naš položaj kao pomorske, mediteranske zemlje".

Snagu i sposobnost Hrvatska je vojska pokazala tijekom poplava Sloveniji i požara Grčkoj s obzirom da je bila među prvima koja im je poslala kanadere i helikoptere. Osim na pomoć Sloveniji i Grčkoj, Plenković je podsjetio i na pomoć ratom pogođenoj Ukrajini, ukupne vrijednosti oko 200 milijuna eura.

"Vlada je zauzele principijelan stav, stav zemlje koja je sama bila žrtva agresije, koja se sama izborila za svoju slobodu, samostalnost i poštivanja temeljnih načela međunarodnog prava", rekao je Plenković.

Otvaranje novog kongresnog centra na Hrvatskom vojnom učilištu koštalo je 7,5 milijuna eura koji su osigurani iz sredstava MORH-a, rekao je ministar obrane Mario Banožić.

Vojnici su dobili nove, kvalitetno opremljene prostore za održavanje znanstvenih skupova i stručnih konferencija, to je nova etapa razvoja vojnog obrazovanja.

"Cilj nam je da naše sveučilište postane jedno od najboljih i najmodernijih kampusa kako bi se dogodila još veća afirmacija Hrvatske vojske na međunarodnoj sceni, s ciljem stvaranja još boljih uvjeta naših kadeta i nastavnog osoblja" poručio je ministar obrane.

Potpredsjednik Sabora Željko Reiner rekao je da Hrvatsko vojno učilište već sada visoko kotira na listi sveučilišta vojne izobraze što ne bi bilo moguće bez ulaganje u ljude.

HINA