Veleposlanik Kirilič zahvalio se Hrvatskoj na pomoći koja je do sada pružena Ukrajini.     Foto: AA

U povodu obilježavanja prve godišnjice ruske agresije na Ukrajinu, predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković posjetio je Veleposlanstvo Ukrajine u Zagrebu i s veleposlanikom Vasiljem Kiriličem zapalio svijeće za žrtve agresije.

Plenković je izjavio kako paljenjem svijeća na godišnjicu ruske agresije na Ukrajinu želi poslati poruku podrške ukrajinskom narodu i državi.

“Uvjereni smo da će njihova borba za slobodu, koja je pravedna, uspjeti. Važno je da cijela zapadna, demokratska međunarodna zajednica bude ustrajna i uporna u iskazivanju potpore koja se utjelovila u političkoj, ekonomskoj, financijskoj, humanitarnoj i vojnoj pomoći Ukrajini“, izjavio je Plenković.

Dodao je kako je agresija Rusije na suverenu Ukrajinu protivna svim međunarodnim pravima te je podsjetio kako je napadom na Kijev u prvim danima rata “režim Vladimira Putina imao za cilj u nekoliko dana svrgnuti demokratski izabranu vlast i postaviti neku drugu vlast“.

Pohvalio je ukrajinsko državno vodstvo i vojni otpor kojega su pružile Oružane snage Ukrajine ruskom agresoru te izrazio nadu da će Ukrajina što prije osloboditi okupirani dio svog državnog teritorija.

“Želimo da Ukrajina što prije ponovno bude zemlja zadovoljnih, sretnih ljudi, zemlja koja će se obnoviti i zemlja koja će se integrirati u europsku obitelj“, kazao je hrvatski premijer.

Veleposlanik Kirilič zahvalio se Hrvatskoj na pomoći koja je do sada pružena Ukrajini.

“Tko se brani, tko brani svoju zemlju i obitelj ne može biti kriv. Uvijek pobjeđuje onaj tko se brani“, istaknuo je Kirilič.

Članovi veleposlanstva Ukrajine i Vlade Hrvatske zajednički su zapalili svijeće za sve nastradale u jednogodišnjem ratnom sukobu koji se vodi na teritoriju Ukrajine.

Povodom godišnjice ruske agresije, na svim hrvatskim državnim institucijama, uz hrvatske istaknute su i ukrajinske državne zastave.

TRT Balkan / agencije