Milanović je ocijenio kako su odnosi Slovenije i Hrvatske bolji nego prije tri ili četiri godine, posebno nakon ulaska Hrvatske u Schengen.     Foto: AA

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović sastao se predsjednicom Slovenije Natašom Pirc Musar koja je stigla u svoj prvi službeni posjet Hrvatskoj.

Dvoje predsjednika razgovarali su o slovensko-hrvatskim odnosima, prije svega o otvorenom pitanju granične arbitraže, inicijativi Brdo - Brijuni koja je pokrenuta na inicijativu bivšeg slovenskog predsjednika Boruta Pahora.

“Stav Slovenije o arbitraži je jasan, jasno nam je što znači latinska izreka da dogovore treba poštovati. Apeliram na slovensku i hrvatsku vladu da počnu razgovorom rješavati to neriješeno, otvoreno pitanje”, kazala je Pirc Musar.

“Arbitraža za Sloveniju vrijedi. Željela bih da taj dijalog doista vode vlade Hrvatske i Slovenije, da se to ne odvija preko ribara na moru jer će to biti bolje za obje strane”, dodala je.

“Po tom pitanju naši stavovi nisu isti, ali nisu baš ni konfliktni, ali razgovarat ćemo, to je bitno”, izjavio je Milanović.

Milanović je ocijenio kako su odnosi Slovenije i Hrvatske bolji nego prije tri ili četiri godine, posebno nakon ulaska Hrvatske u Schengen.

S tom tvrdnjom složila se i Pirc Musar koje je poručila kako se nada kako će Hrvatska i Slovenija uspjeti riješiti otvorena pitanja u dogledno vrijeme.

Dvoje predsjednika je nakon sastanka izjavilo kako nisu razgovarali o temi Ukrajine, no nisu to isključili kao buduću temu razgovora.

Slovenska predsjednica iznijela je svoj jasan stav o ratu u Ukrajini:

“Riječ je o tome da se zna tko je agresor. Postoji osnivački dokument UN-a i pravnu stranu u ovom slučaju treba imati na umu”, izjavila je.

Komentirala je i špijunsku aferu koja je nedavno bila tema medija u Sloveniji i regiji, te poručila ako je zadovoljna da su slovenske tajne službe uspjele otkriti dvojicu ruskih špijuna, pri čemu je najavila kako će kao epilog uslijediti sudski postupak protiv dvojice osumnjičenih.

TRT Balkan / agencije