Ovo su bili već treći važni izbori za Sloveniju u UN-u u posljednjih godinu dana.          Foto: gov.si

Hohler je izabrana u osmom krugu, dobivši 81 glas podrške od 123 države stranke Rimskog statuta.

ICC ima 18 muškaraca i žena (po devet muškaraca i žena). Mandat traje devet godina. Svaka država može imati samo jednog suca u ICC-u. Skupština država stranaka Rimskog statuta svake tri godine bira šest sudaca.

U ponedjeljak je prije prvog kruga izbora na listi bilo 13 kandidata za šest upražnjenih mjesta, no nakon osam krugova skupština je u dva dana popunila samo četiri. Danas se nastavljaju izbori za preostala dva upražnjena mjesta, a Slovenija je svoj cilj postigla.

Ovo su bili već treći važni izbori za Sloveniju u UN-u u posljednjih godinu dana. Lani je izabrana u Ekonomsko i socijalno vijeće UN-a (Ecosoc), ove godine u Vijeće sigurnosti UN-a, a sada je slovenska predstavnica imenovana prvom sutkinjom na ICC-u.

Izbori za sudije ICC-a su bili neizvjesni do samog kraja. Hohler je u prvom krugu u ponedjeljak dobila 56 glasova, kada je izabrana samo Mongolka Damdin Eldernebalsuren, a u drugom krugu, kada je izabrana Rumunjka Iulia Antoanella, dobila je 62 glasa.

Glasanje je potom prebačeno na sljedeći dan, a skupština je ukinula određena izborna pravila nakon četvrtog kruga, uključujući zahtjev da se izaberu najmanje dva kandidata iz UN-ovih azijskih i istočnoeuropskih skupina i najmanje tri muškarca. Bilo je samo pitanje osvajanja potrebne dvotrećinske većine glasova.

Francuz Nicolas Guillou izabran je u šestom krugu, a Hohler je dobila 71 glas, toliko i u sedmom krugu. U međuvremenu su se od kandidature oprostili kandidati s niskom potporom. Prije osmog kruga njemačka kandidatkinja podnijela je ostavku i dio zemalja koje su prethodno glasovale za nju dao je svoje glasove Slovenki koja je u osmom, ujedno i posljednjem krugu, osvojila potrebnu dvotrećinsku većinu.

Beti Hohler etablirana je stručnjakinja za međunarodno kazneno pravo s dugogodišnjim iskustvom u međunarodnom kaznenom pravosuđu i na MKS-u, gdje je tužiteljica od 2015. godine. Također je članica Odbora za žalbe pri ICC-u.

Novoj sudinici ICC-a su čestitale i Vlada Slovenije, slovenska predsjednica Nataša Pirc Musar i ministrica vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon.

TRT Balkan / agencije