Turistički online vodič “Taste Atlas” objavio je listu najboljih svjetskih kuhinja, među kojima se nalaze i regionalne.      Foto: Getty Images

Objavljena je godišnja lista najboljih kuhinja, jela, gastro gradova, prehrambenih proizvoda i sastojaka “Taste Atlasa”, kao i popisi legendarnih restorana i kuharica.

Ukupno je zabilježeno 395.205 (271.819 važećih) ocjena jela i 115.660 (80.863 važećih) ocjena prehrambenih proizvoda. Na temelju tih ocjena izdvojeno je 50 najboljih namirnica za svaku kuhinju, a najbolje ocijenjene kuhinje u svijetu rangirane su prema prosječnim ocjenama najbolje ocijenjenih jela svake zemlje.

Italija i Japan zabilježili su istu prosječnu ocjenu, no Italija je i ove godine zauzela prvo mjesto zbog više ocjene svog najbolje ocijenjenog jela - pizze. Treća najbolje ocijenjena kuhinja je grčka.

Na temelju prosječnih korisničkih ocjena jela, objavljena je lista od 100 najboljih jela na svijetu. Najbolje ocijenjeno jelo za 2023. je brazilski mesni narezak Picanha, a slijede ga malezijski hljeb Roti Canai i tajlandski prženi Phat Kaphrao.

Koja mjesta su zauzele regionalne kuhinje?

Kada je riječ o regionalnim kuhinjama, najbolje je rangirana hrvatska koja je zauzela 19. mjesto. Među najbolje ocijenjenim hrvatskim jelima izdvajaju se brudet, štrukli, fritule, a kao poseban dodatak jelima Istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje.

Iduća je Srbija koja se nalazi odmah iza Hrvatske, na 20. mjestu sa svojim poznatim suhomesnatim proizvodima, sirom, kupusom itd.

Bosanskohercegovačka kuhinja nalazi se na 27. mjestu ove ljestvice, a Livanjski sir, sir iz mijeha, Vlašićki sir i ćevapi samo su neka od spomenutih jela i proizvoda zbog kojih je i BiH poprilično visoko rangirana.

Na 61. mjestu je Sjeverna Makedonija. Ajvar, Grahče na tavče, pastrmajlija, sarma i pinđur su među omiljenim sjevernomakedonskim jelima, sudeći prema ocjenama posjetilaca online vodiča “Taste Atlas”.

Zatim, na 64. mjestu se nalazi Slovenija. Slovenska kuhinja dobila je visoke ocjene za svoje proizvode poput meda, ulja, sira kao i za brojne poslastice.

Crna Gora nalazi se na 80. mjestu, a posljednje mjesto, od regionalnih kuhinja, zauzima Albanija koja je na 91. mjestu.

Cicvara, sir, kačamak te priganice ističu se među mnogobrojnim crnogorskim jelima, dok su Tave kosi, ćufte te pita filija najomiljenije kada je albanska kuhinja u pitanju.

TRT Balkan