Glavna dunavska rafinerija mađarske grupe za naftu i plin MOL u Szazhalombatti u Mađarskoj.     Foto: Reuters Archive

Mađarska kompanija MOL saopćila je da je pokrenula arbitražu protiv Republike Hrvatske zbog mjera nametnutih tržištu plina 2022. i 2023. godine, a koje se odnose na obvezu kompanije INA da domaći plin po nižim cijenama od tržišnih prodaje Hrvatskoj elektroprivredi (HEP).

“MOL potvrđuje da je pokrenuo arbitražu protiv Republike Hrvatske zbog nadoknade štete proizašle iz mjera koje je Hrvatska nametnula tržištu plina 2022. i 2023. Te su mjere prisilile Inu da domaći plin prodaje za maleni dio poštene tržišne cijene HEP-u, koji je u potpunom državnom vlasništvu“, navodi se u saopćenju MOL-a.

Iz MOL-a su poručili da neće davati bilo kakve dodatne informacije o tom slučaju.

Inače, mađarski MOL u Ini ima 49,1 posto dionica, Republika Hrvatska 44,8 posto, a privatni i institucionalni investitori 6,1 posto dionica.

Vlada Hrvatske: Poduzimali smo mjere u skladu sa zakonom

Vlada Republike Hrvatske je u vrijeme najveće energetske krize poduzimala mjere za sigurnost opskrbe plinom građana u skladu sa zakonskim odredbama, poručili su danas iz Vlade odgovarajući na arbitražni proces koji je pokrenula kompanija MOL protiv Hrvatske zbog mjera nametnutih tržištu plina 2022. i 2023. godine.

“Vlada može potvrditi da je izviještena o novom arbitražnom postupku koji je MOL pokrenuo protiv Republike Hrvatske zbog mjera koje su donesene u rujnu 2022. godine radi otklanjanja poremećaja na domaćem tržištu energenata, u ovom slučaju tržištu plina. Kao što je i zakonska obveza, u ovom arbitražnom postupku Hrvatsku će zastupati DORH, koji će u suradnji sa svim drugim državnim tijelima poduzeti sve mjere radi zaštite interesa Republike Hrvatske“, navodi se u saopćenju.

Podsjećaju da je u tom razdoblju zbog izvanrednog rasta cijena plina na tržištu za više od 122.000 krajnjih kupaca iz kategorije kućanstvo i preko 9.000 kupaca iz kategorije izvan kućanstva, među kojima je veliki broj zaštićenih kupaca poput škola, dječjih vrtića i bolnica prijetila situacija da ostanu bez ugovora o opskrbi plinom. “Slijedom navedenog, Vlada je donosila mjere privremenog karaktera kako bi osigurala opskrbu, uključujući i kroz korištenje plina iz domaće proizvodnje. U ovom postupku Republika Hrvatska će pokazati da su sve mjere koje su nadležna državna tijela poduzela utemeljene na propisima i u skladu s međunarodnopravnim obvezama države“, navodi se u saopćenju.

TRT Balkan / agencije