INA će u narednom periodu morati povećati proizvodnju prirodnog plina za 10 posto.     Foto: AA

Vlada Republike Hrvatske donijela je uredbu kojom će sav plin proizveden u narednom periodu u Hrvatskoj biti namijenjen isključivo domaćem tržištu.

Na sjednici Vlade Republike Hrvatske donesena je odluka prema kojoj će INA u narednom periodu morati povećati proizvodnju prirodnog plina za 10 posto, a sav plin obavezna je prodati Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) koja će taj plin dalje distribuirati prema kućanstvima, bolnicama, vrtićima i drugim državnim i javnim institucijama.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović kazao je na sjednici Vlade RH kako će sav plin koji se proizvede u Hrvatskoj ostajati u zemlji, s tim da će ova odluka Vlade RH biti na snazi za period od 1. listopada 2022. do 31. ožujka 2023. godine.

"Hrvatski plin hrvatskim građanima, hrvatskim poduzetnicima, hrvatskim poduzećima i hrvatskim institucijama", poručio je ministar Filipović.

Riječ je o plinu za osiguranje svih eventualnih poremećaja u opskrbi kućanstava i poduzetništva.

Ministar Filipović je za danas najavio sastanak s predstavnicima mađarskog MOL-a, poduzeća koje je suvlasnik INA-e.

Zbog izuzetno velikih tržišnih poremećaja pojavio se nedostatak količina za potencijalnih 122.560 kućanstava s područja Grada Zagreba za koje je potrebno osigurati dodatnih 128 milijuna kubičnih metara plina.

TRT Balkan / agencije