Premijer je također poručio kako nitko neće ostati bez plina ili struje.      Foto: HINA

"Moramo sve karte staviti na stol, jednostavno ovakva situacija dalje ne može ići. Nije normalno da netko na toj razini arbitrarno određuje cijenu plina, a da o tome iznad njega nitko ništa ne zna”, izjavio je Plenković novinarima prilikom posjeta Virovitičko-podravskoj županiji.

Rekao je da će ministar gospodarstva Davor Filipović obaviti komunikaciju s Molom, a sadašnje okolnosti mijenjaju sadržaj tog dijaloga.

„Ovo su sada promijenjene okolnosti, ovo nisu više neke apstraktne i teoretske situacije o tome tko ima koliko dionica, tko je glavniji i drugi, imamo ogromnu aferu i vrlo jasno loš sustav upravljanja i odlučivanja, i to tako ne može ostati”, naglasio je Plenković.

Ponovio je da će tražiti odgovornost cijele Uprave Ine, kao i predsjednika Uprave. Ovo je sistemska greška, ustvrdio je, dodavši kako Vlada "ima mehanizme na raspolaganju" za rješavanje tog problema.
„Što se tiče upravljanja, imamo konkretnu, dokazanu, više nego jasnu situaciju zlouporabe položaja, koji je doveo do značajne financijske štete za kompaniju i državu. Sada se okolnosti mijenjaju i zato će ti razgovori biti drugačiji”, kaže Plenković.

Premijer je također poručio kako nitko neće ostati bez plina ili struje te ponovio da će Vlada idućeg tjedna predstaviti mjere pomoći za kućanstva, nevladin sektor, javni sektor, vrtiće, škole, fakultete...

O oporbi koja najavljuje nove akcije, Plenković je ustvrdio kako je riječ o različitim političkim strankama, ideološki nespojivim koje spaja jedino mržnja prema HDZ-u.

Sada tu mržnju žele transferirati na građane, rekao je dodavši kako se radi "jedino o oportunističkom nastojanju da jednu aferu politički zalijepe Vladi i HDZ-u”.
„Tu agresiju predvodi drug iz Kragujevca koji ne zna ni gdje živi, ni gdje mu supruga završava fakultet. Grbin, kakav je njegov kredibilitet?”, upitao je.

Benčić: 'Pljačka stoljeća'

Zastupnica Zeleno-lijevog bloka Sandra Benčić u petak je istaknula da je 'pljačka stoljeća' u Ini samo vrh sante dugogodišnjeg oštećivanja, kako Ine, tako i državnog proračuna zbog čega su izgubljene milijarde, a najveću štetu trpe država i građani. Najavila je da će predložiti Saboru da se proglasi energetska kriza i da se zbog nje zaustavi izvoz domaćih ugljikovodika te napravi konkretan plan zelene transformacije s jasnim rokovima, a do tada, napominje, moramo imati sve poluge upravljanja energetskim sektorom, što uključuje i Inu. Benčić smatra da bi Vlada trebala otkupiti šest posto dionica koje se nalaze kod institucionalnih i privatnih investitora, od čega je četiri posto u rukama mirovinskih fondova i tako vratiti poluge upravljanja Inom, kako bi se radilo u interesu Hrvatske, a ne Mađarske.
Predložit će i široku solarizaciju Hrvatske, a najjednostavniji način bi bio, pojašnjava, da HEP uloži u solarne kućne energane.

Imenovan novi direktor Plinare istočne Slavonije
Ratkić je jedna od petoro osumnjičenih za malverzacije na štetu Ine, a očekuje se da bi nakon imenovanja novoga direktora mogla biti puštena iz pritvora u Remetincu.

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić nakon sjednice je izjavio novinarima kako je predstavnik tvrtke Ina Andrej Dmitrović imenovan članom Skupštine društva i Nadzornog odbora, a idućeg tjedna bit će izabran novi predsjednik i potvrđeni članovi Nadzornog odbora.

Dodao je kako su u razgovoru s Dmitrovićem dobili jamstva da će opskrba plinom u idućem razdoblju biti pod kontrolom, da neće biti nikakvih problema niti zastoja u isporuci plina, a svi štetni ugovori bit će zaustavljeni.

Cijene će biti iste kakve su i za ostale građane Hrvatske, a otvorili smo i temu o eventualnim benefitima za ovo područje u nekom budućem razdoblju, rekao je Dekanić.

Novi direktor, Naglić, rekao je kako je temeljem zamolbe župana Dekanića prihvatio izazov koji donosi ta dužnost te će probati stabilizirati situaciju u tvrtki.
“Tvrtka je, koliko sam shvatio, dobro posložena. Ovo je eksces koji se dogodio i zatražit ćemo nezavisnu reviziju, a temeljem toga odrediti smjer kojim će tvrtka dalje ići. Najbitnije je da smo dobili garancije da neće biti nedostataka u opskrbi plinom”, istaknuo je Naglić.


HINA