Zbog blizine Zagreba, prema riječima direktorice Turističke zajednice Ivanić-Grada, iz dana u dan sve više turista obilazi labirint.     Foto: TRT Balkan

S ciljem ukazivanja na važnost očuvanja hrvatske tradicionalne nošnje i lokalne baštine, tim ljudi koji uključuje geodete, etnologe i turističke radnike okupio se oko projekta kukuruzni labirint „Hrvatica“ koji, također, ima za cilj privlačenje turista iz urbanih područja Hrvatske i svijeta.

Zbog blizine Zagreba, prema riječima direktorice Turističke zajednice Ivanić-Grada, iz dana u dan sve više turista obilazi labirint čije su unutrašnje staze duge jedan kilometar.

Tokom boravka u labirintu posjetitelji mogu istraživati zanimljivosti iz lokalne baštine odgovarajući na pitanja koja su postavljena na desetak tabli unutar labirinta.

Na tablama su sadržana pitanja poput: „Po čemu je Dubrovčak dobio ime?“ ili „Šta povezuje Dubrovčak Lijevi i Dubrovčak Desni?“, a da bi doznali je li ponuđeni odgovor tačan, posjetitelji moraju pronaći sljedeću tablu na kojoj se isti nalazi.

Ulaz u labirint je besplatan, a procjenjuje se da će za pronalazak njegovog izlaza biti potrebno četrdesetak minuta.      Foto: TRT Balkan Others

Narodna nošnja na polju kukuruza

Za projektiranje labirinta veličine 60 x 60 metara, arhitektica je inspiraciju pronašla u hrvatskoj narodnoj nošnji „Hrvatica“ koja, za razliku od drugih nošnji, jedina kao motive ima geometrijske oblike.

Sve ostale nošnje ukrašene su cvijećem i drugim nepravilnim oblicima.

„Prenošenje“ prikaza nošnje na polje kukuruza traje blizu sedam dana.

„Ovim projektom dokazali smo da se priroda, kultura i turizam vrlo jednostavno mogu povezati. Mnogo se govori o zelenom i održivom turizmu, a kukuruzni labirint pravi je primjer projekta koji ne zagađuje okoliš i koji traje onoliko koliko to priroda dozvoli“, ističe za TRT Balkan Ana Gašparović, direktorica Turističke zajednica Ivanić-Grada.

Labirint je otvoren 24 sata sedmično, i moguće ga je posjetiti do kraja oktobra.      Foto: TRT Balkan Others

Ulaz u labirint je besplatan, a procjenjuje se da će za pronalazak njegovog izlaza biti potrebno četrdesetak minuta.

Bitno je naglasiti da je ova atrakcija turistima dostupna 24 sata.

Inače, Ivanić-Grad – kao mjesto koje turistima nije zanimljivo u mjeri u kojoj su, tokom ljetne sezone, interesantni primorski gradovi – projektima poput ovog želi privući pažnju i produžiti svoju sezonalnost.

TRT Balkan